Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
Blog > Komentarze do wpisu
Pstrąg z piekarnika

Rybka na piątkowy obiad to juz tradycja w naszym domu. Sporadycznie pojawia się coś innego. Dziś pstrąg w folii z piekarnika.

 

pstrąg z piekarnika

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1/3 kostki masła
  • czosnek - 4 ząbki
  • tymianek i rozmaryn - szczypta na każdą rybę
  • sól morska i pieprz świeżo zmielony
  • cytryna

Wykonanie: Pstrąga umyć i osuszyć, naciąć brzuszek. Obciąć głowy. Zetrzeć łuski i poobcinaś płetwy. Do środka dać po łyżce masła z czosnkiem i przyprawy. Z zewnątrz natrzeć solą  i pieprzem. Włożyć po plasterku cytyny do każdej sztuki. Zawinąć do folii, każdą rybe z osobna.

 

przygotowanie pstraga

przed piekarnikiem

Odstawić na min 30 min do lodówki.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 200st.

Upiec rybę (około 30min).

 

pstrag w folii

piątek, 06 sierpnia 2010, msbella

Polecane wpisy

  • Nadal nie gotuję

    ... ale teraz z braku czasu. Jadam głównie z parowaru. Więc nic twórczego. M. stołuje się u moich rodziców. Ja czasem również. Weronikę karmię tylko piersią na

  • coś słodkiego nie do jedzenia

    Dziś chciałam Wam zaprezentować moją słodycz. Urodziła się 31 października 2011r. Ma na imię Weronika. Waga urodzeniowa 4090g i długość 62 cm.

  • jeszcze tylko 2 tygodnie

    Do terminu porodu zostały mi 2 tygodnie. Nie gotuję bo wszystko dla mnie jest za słone i po wszystkim pali mnie zgaga. Wrócę do gotowania mam nadzieję po porodz

  • Pieczony Pstrąg z warzywami.

    Jak wiemy ryby są zdrowe a nawet bardzo zdrowe. Moją ulubioną rybą jest pstrąg. Gości on u mnie na stole w każdą Sobote. I tak naprawdę nie wiem czemu Sobota, a

  • Zupa rybna z Baja - Węgry

    Węgry to królestwo dań jednogarnkowych. Ogromną tradycją mają potrawy proste z natury, smaczne, gotowane przez pasterzy w kociołkach zawieszonych nad ogniskiem,

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
panna_malwinna
2010/08/06 17:12:03
pstrąga nigdy nie jadłam. w mojej rybkowej karierze go zabrakło. ale często jeździłam ze znajomymi do Złotego Potoku- tam tylko się pstrągi chyba je;)
takie rybki popieram- zdrowo, lekko , smacznie i zgodnie z piątkowym sumieniem;)
-
lashqueen
2010/08/07 07:45:29
Może niekoniecznie co piątek, ale ryba pieczona pojawia się u mnie też średnio raz w tygodniu. A przynajmniej staram się, by tak było :)
-
goja2i
2010/08/07 12:22:28
Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam pstrąga.
Za to Luby całowałby cię po stopach za takie pyszne danie:)
-
Gość: darek, *.static.sitel.net.pl
2011/05/15 22:45:26
...proponuję,jeszcze prosta maceratę (pół h.w lodówce) pietruszka + bazylia,tymianekjednak nie szczypta,a surowa z donicy( teraz w każdym "markecie" do zdobycia) jutro robię sam , potem dam znać jak wyszło.....
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic