Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
Blog > Komentarze do wpisu
Gulasz do placka po węgiersku

Wszyscy domownicy wspominają mój placek z tamtego roku. Niestety potem przez cały rok nie robiłam tego dania. Teraz smaki mnie dopadają i zarażam nimi całą rodzinę. Mama stwierdziła, że zaprosimy brata z żoną i zrobimy. No, ale że ja w 24 tygodniu ciąży i zaczyna dokuczać mi kręgosłup, więc robie na spółkę z babcią. Babcia piecze placki a ja robie gulasz.

gulasz1

Składniki na gulasz na 7 osób:

  • mięso gulaszowe wołowe ponad pół kilo
  • mięso wieprzowe gulaszowe ponad pół kilo (razem 1kg 300g plus minus)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 cebule
  • 1kg pieczarek
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: ostra i słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz.
  • śmietana 36% do polania placków

Placki ziemniaczane mozna upiec zgodnie ze swoim wypróbowanym przepisem (KAŻDY Z NAS MA TAKI) albo zgodnie z moją propozycją.

Wykonanie gulaszu: Mięso umyj i pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie, podlewając wodą, pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie sie miękkie. Wołowine posyp sodą oczyszczoną, żeby szybciej zmiękła. Dodaj do mięsa czosnek i przyprawy. Cebulę obież i rozdrobnij w blenderze lub pokrój na drobno. Paprykę oczyśc i pokrój, przypraw pieprzem i solą. Pieczarki pokrój i przesmaż. Na rozgrzanym tłuszczu duś pokrojoną cebule, pieczarki i paprykę. Połącz z mięsem. Wszystko duś pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. Dodaj pomidor pokrojony w kostkę. Tak przygotowanym sosem wystarczy polać usmażone placki, na górę polać śmietaną i wcinać:)

gulasz2

gulasz3

gulasz4

Z tak zrobionym gulaszem wybieram się piętro niżej do babci, która upiecze placki i potem tylko zostanie nam buzie oblizywać. Ech...

sobota, 02 lipca 2011, msbella

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/11 11:47:29
Mój Facet by mnie na rękach nosił jakbym mu podała taki obiad :) Już widzę jego rozpromienione oczy ;P
-
2011/07/15 21:19:47
Witam
Hm... a mógłbym zaproponować modyfikację tego gulaszu?
Ja bym obsmażył mięsko na delikatny brąz, bo smak gulaszu to przede wszystkim połączenie smaku i zapachu takiego mięska z papryką mieloną rozpuszczoną na tłuszczu z cebulką. Reszta jest dodatkiem. Nie mieszałbym też wołowiny z wieprzowiną, bo one mają różne czasy gotowania i często bywa, że jeden rodzaj się już rozpada, a drugi jeszcze twardawy - chyba że tak ma być...
Poza tym mięso tzw. "gulaszowe" zawiera na ogół ok. 30% tłuszczu, wiec warto rozważyć usmażenie mięsa na gorącym smalcu ze skwarkami z tych tłustych części.
Pomidory proponujesz obrane ze skórki - ja się tak nie bawię z lenistwa, poprzestając na krojeniu tak pomidorów, jak i papryki w drobna kosteczkę - ale jak się bawić, to warto by też obrać paprykę, skórkę ma twardszą niż pomidory. Obiera się ją przypieczoną nad palnikiem.
Zamiast dolewać wody do gulaszu użyłbym płynu spod pieczarek, które szybciej by zbrązowiały dzięki temu, a same pieczarki dołożyłbym na wierzch lub obok na talerzu. Dałoby to większą różnorodność i pewien kontrast smakowy.

Za to dobrym pomysłem jest zmiksowanie cebuli do sosu - może warto by też razem zmiksować pomidora i trochę papryki czerwonej? (Zielona da szarawy, nieładny kolor)
Przy okazji przetestuję, bo do tej pory zagęszczałem mąką, co zdaje się nie jest "trendy" :D
Pozdrawiam

Russkaya - zagoń faceta do pitraszenia i masz z głowy problem :))
-
2011/07/18 07:38:16
starszy dreptak-u jeszcze takiej wyczerpującej reakcji na moje gotowanie nie miałam. Ale dziękuje za informacje. Ja robię tak bo mi smakuje... co do smalcu i tłustego gulaszowego - u mnie nie ma takiej potrzeby bo zaopatruję się w mięso w sprawdzonym sklepie (bezpośrednio u rzeźnika) a smalec zmieniłby smak gulaszu nie do poznania. Nie przekonuje mnie to. Co do skórki z pomidorów to mi zalega na żołądku a skórka z papryki takich problemów nie powoduje u mnie:) Co do reszty nie mam zdania:) pozdrawiam i zapraszam ponownie
-
2011/08/03 14:22:05
Oczywiście że każdy gotuje jak lubi - przepis jest interesujący i natychmiast dopasowałem go do swoich doświadczeń - co do rodzaju mięsa, to obawiam się że nastąpiła pewna różnica w rozumieniu nazewnictwa i stąd kwestia smalcu. Oczywiście że tłuszcz wieprzowy zmienia smak, ale gulasz z natury swej, od źródła, ma być na tłuszczu wieprzowym, stąd założenie, że to "gulaszowe" powinno zawierać tłuszcz. Gulaszowe w sklepach bywa bardzo różne. Ja jestem bardziej "wędliniarzem" i może dlatego pewne asortymenty mięsa określam inaczej nieco. Co do pomidorów, to zaznaczyłem że nie obieram z powodu lenistwa - wiem, że są osoby wrażliwe na skórkę.

Przy okazji - moje dzieciaki przetestowały wersję obsmażania każdego składnika do lekkiej karmelizacji i efekt smakowy jest nadspodziewanie dobry.
Proszę się nie obruszać, nie roszczę sobie żadnych pretensji do pouczania kogokolwiek.
Pozdrawiam
-
2011/08/04 07:40:57
skąp pomysł, że się "obruszyłam"? nie wiem. Wyczerpujące odpowiedzi to twoja specjalność więc zapraszam do komentowania innych przepisów z serdecznymi pozdrowieniami
-
Gość: gosc, ip-78-30-96-164.free.aero2.net.pl
2013/03/05 02:52:57
mialem sie nie wtracac ale pieczarki to se w d.... wsadz ja tez lubie dania z pieczarek ale nie w gulaszu i gulaszu wegierskim bo sie zchawtuje
-
Gość: .p-, cpc4-harb9-2-0-cust491.perr.cable.virginmedia.com
2013/05/10 14:56:04
}{
-
Gość: stefa, static-188-137-86-148.leon.com.pl
2013/11/23 14:01:01
własnie pachnie w całej kuchni ,już córka z parteru przyszła za zapachem,ale będzie obiadek ,zaraz zabieram się do pieczenia placuszków ,,,,kto nie spróbuje niech żałuje ....
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic