Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
Blog > Komentarze do wpisu
Racuszki z jabłkami

Pewnego dnia babcia zrobiła racuchy na obiad jako dodatek do resztek z dnia poprzedniego:) Często tak robimy, że zjadamy to co zostało, a jak tego jest za mało dorabiamy np plackami. Tym razem zjadłam swoją porcję racuchów i porcję M. Jak wrócił z pracy zastał resztki z dnia poprzedniego plus pieczoną kiełbasę. Nie był smutny, ale racuszków było mu żal. A u mnie pojawiły się wyrzuty sumienia. Obiecałam, że zrobię racuchy na kolację z jabłkiem. Bo w sumie sama bym znowu zjadła - w ciąży smakuje mi wszystko bardziej. To do dzieła:

racuchy3

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400g zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • plasterki jabłka w zależności od ilosci racuszków (kroje jabłko na plasterki w trakcie)
  • olej do smażenia

Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce. Jabłko obrać pokroić w plasterki, tak żeby nasionkowy środek wyszedł w środku okragłego plasterka jabłka. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy po łyżce (dużej) ciasta, następnie dodajemy plasterek jabłka i zalewamy drugą łyżką ciasta. Obracamy. Racuchy powinny być rumiane.

racuchy2

piątek, 15 lipca 2011, msbella

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2011/07/16 07:13:07
przepyszne i na obiad i na kolację :-) jakby jakiś został, to i na śniadanie bym chętnie zjadła.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic