Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
piątek, 23 grudnia 2011
Nadal nie gotuję

... ale teraz z braku czasu. Jadam głównie z parowaru. Więc nic twórczego. M. stołuje się u moich rodziców. Ja czasem również. Weronikę karmię tylko piersią na żądanie, więc czas liczę od "cycowania" do spania i tak na okrągło. Na święta udostępniam tylko miejsce a wszystko przygotowuje mama z babcią. Myślę, że za rok święta zrobię ja:) Nawet wypieki zrobiła mama, Ja doglądałam bo to moja specjalność ale tylko pomagałam radą.

A Mała wygląda już tak:

ŻYCZYMY WSZYSTKIM WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2012

Z POZDROWIENIAMI BELLA, WERONIKA I M.

20:35, msbella
Link Komentarze (2) »
czwartek, 03 listopada 2011
coś słodkiego nie do jedzenia

Dziś chciałam Wam zaprezentować moją słodycz.

Urodziła się 31 października 2011r. Ma na imię Weronika.

Waga urodzeniowa 4090g i długość 62 cm.

11:35, msbella
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 10 października 2011
jeszcze tylko 2 tygodnie

Do terminu porodu zostały mi 2 tygodnie. Nie gotuję bo wszystko dla mnie jest za słone i po wszystkim pali mnie zgaga. Wrócę do gotowania mam nadzieję po porodzie. Dzięki, że zaglądacie i mimo, że od ponad miesiąca nic nie zamieściłam ktoś o mnie pamięta...

21:33, msbella
Link Komentarze (1) »
środa, 24 sierpnia 2011
Spaghetti bardzo pomidorowe

Wysyp pomidorów na ogródku M. spowodował, że dziś padło na spaghetti. Robię z tego co mam w lodówce. Dziś wersja pomidorowa.

s1

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 6-7 dużych mięsistych pomidorów
  • 1-2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • pół małego pora
  • oliwa z oliwek
  • oregano, pieprz, sól, ostra papryka
  • ser żółty (najlepiej parmezan) do posypania
  • bazylia

Wykonanie: Cebule drobno posiekać (np. przy użyciu blendera), przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Por pokroić w plasterki i dodać do cebuli, następnie dodać mięso i delikatnie smażyć. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do mięsa. Marchewki obrać, pokroić w kostkę i lekko przegotować. Dodać do sosu. Wszystko razem przegotować i na końcu przyprawić. 

s5

s4

s3

Makaron ugotować zgodnie z przepisem an opakowaniu.

Makaron polać sosem i posypać serem na koniec posypać bazylią.

s2

wtorek, 09 sierpnia 2011
Mizeria na zimę

Rodzice wrócili z Kujaw. Byli na wsi na weselu u rodziny. Wrócili obładowani wiejskim złotem: ziemniakami, ogórkami, pomidorami, burakami itp. Wszystkiego w kilogramach.

Teraz coś trzeba z tym zrobić. Ja zdeklarowałam się na zrobienie mizerii w słoikach. Przepis pochodzi  z Biblioteczki Poradnika Domowego z 1999roku.

mizeria3

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 6 cebuli
  • szklanka octu
  • szklanka oleju
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżki soli

Wykonanie: Obrać ogórki i cebulę. Pokroić w plasterki. Z podanych składników zrobić zalewę. Zalać w dużym garnku ogórki i cebulę marynatą i odstawić na 4-5 godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przełożyć mizerię do wyparzonych słoików dobrze ją ugniatając, i zakręcić. Pasteryzować kilka minut. Jeśli za długo będziemy gotować to ogórki stracą kolor.

mizeria2

mizeria1

Z całości wyszło mi 5 słoików litrowych i jeden 0,75l.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic