Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
niedziela, 30 stycznia 2011
Żółta sałatka

Dosyć chorowania. Zbuntowałam się i pojechałam z M. na zakupy. W sklepie narodziła się myśl, żeby zjeść coś dobrego. Żółta sałatka to coś bardzo szybkiego i bardzo dobrego.

sALATKA1Z

Składniki:

  • pół puszki kukurydzy
  • słoik selera marynowanego
  • 3 grube plastry żółtego sera
  • 4 plastry ananasu z puszki
  • 2 łyżki majonezu

Wykonanie: Kukurydzę, seler, ananas odcedzić. Ananas pokroić w drobne paski. Ser pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać razem z majonezem. Świetnie pasuje jako dodatek do pieczonej kiełbaski. Ale idealnie smakuje (utrzymując żółtą tonację) z francuską bagietką.

salatka2z

sobota, 29 stycznia 2011
Murzynek

U mnie znowu wszyscy chorzy. Jakos nie możemy się pozbyć tej grypy, przeziebień itp. Dlatego za wiele nie gotuję. Nie mam siły. Dziś coś szybkiego i prostego do kawy.

murzynek1

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 kostki dobrej margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek czubatych kakao
  • 5 jajek
  • 4 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • kieliszek białej wódki lub rumu
  • 2 tabliczki czekolady białej na polewę
  • 2 łyżki mleka
  • mały słoik marmolady

murzynek2

Wykonanie: Roztopić margarynę, dodać cukier, kakao i gotować 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Dodać do masy kakaowej mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać alkohol. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Białka ubić na sztywna piane i dodac do ciasta.

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni i piec do tzw suchego patyczka.

Przekroić ciasto na pół wzdłuz i przełożyć marmolada. Na wierzch zrobic polewe z czekolady i mleka.

murzynek3

murzynek4

Tagi: murzynek
14:31, msbella , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 stycznia 2011
Podsumowanie Akcji "Wypieki drożdżowe"

Akcja z wypiekami zakończyła się już dobrych kilka chwil temu (tygodni - niestety byłam lekko zajęta innymi sprawami i zapomniałam o podsumowaniu).


Dziś małe podsumowanie tego co upiekliśmy wspólnie w czasie akcji.

W Akcji wzieli udział:

jolantaszyndlarewicz - 26 przepisów (imponujący wynik)

dorota20w - 23 przepisy (również bardzo dobry wynik)

Panna Malwinna - 11 przepisów

olciaky - 10 przepisów

Justin&Dorothy - 10 przepisów

grazyna0071 - 10 przepisów

Alivea - 9 przepisów

alebabka77 - 7 przepisów

lejdi-of-the-house - 5 przepisów

chanya13 - 5 przepisów

ja - 5 przepisów (coś się nie postarałam)

mirosix - 4 przepisy

tjaryma - 4 przepisy

asieja - 4 przepisy

kubako83 - 4 przepisy

kukaan - 4 przepisy

joanna-kuchareczka -  3 przepisy

bryssska - 3 przepisy

gosiakr76 - 3 przepisy

EVE3.0 - 2 przepisy

Nina - 2 przepisy

Maggie - 2 przepisy

diabolique - 2 przepisy

Nette7 - 2 przepisy

mania179 - 2 przepisy

Toczka - 2 przepisy

milk_chocolate84 - 2 przepisy

omega369 - 2 przepisy

kasandraa6 - 2 przepisy

aDzius04 - 2 przepisy

chantel111 - 2 przepisy

joanna63 - 2 przepisy

i po jednym przepisie:

Lena, Mirabelka, kuchareczka, NaStole_pl, ziji, wariatka327, KucharzyTrzech, Agneeś., Asik., justinek22, ggosiaczek_80, dobi, kostka, piattodelgiorno, ciastella, katarzyna_sar, ilka_86, spaceage, Pusia, gin, Just My Delicious

chęci uczestnictwa też się liczą: (szkoda że bez przepisów)

nobleva, ulcia239, AniaC, oluus90 , obiadkidomowe , halina.do , teatanic , Agatek , kasiade

Nie pokazuje tutaj waszych przepisów. Wszystko jest na Waszych blogach i na Durszlaku.

Serdecznie dziekuję wszystkim za udział w Akcji i duże zaangażowanie w oswajaniu drożdży.

Pozdrawiam i życzę wiele radosci w kuchni:)

 

 

sobota, 08 stycznia 2011
Bananowy raj

Przepis znalazłam kiedyś w Poradniku Domowym. Idea pozostała. Ale po paru próbach zrobiłam swoje modyfikacje. Biszkopt według przepisu mojej Mamy zawsze wychodzi. Wolę nie eksperymentować z "dziwnymi" przepisami na biszkopt. Dodałam masę truskawkową, bo czegoś mi brakowało. Wydawał sie ten Raj jakiś taki suchy:).

bananowy raj1

Składniki

na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek płaskich cukru
  • 10 łyżek płaskich mąki tortowej

reszta składników:

  • 3 duże banany
  • śmietana kremówka (średni kubek)
  • zagęstnik do śmietany
  • 1 tabliczka startej czekolady (może być gorzka albo mleczna)
  • 1 tabliczka + 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka - na polewę
  • 3 garście truskawek (mogą być mrożonki)
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

BISZKOPT - jajka i cukier ubić na sztywno mikserem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Nie uderzać łyżką, żeby biszkopt był puszysty. Wlać do formy o średnicy 27cm wyłożónej papierem do pieczenia.

Piec w temp 200stopni około 20 minut albo do czasu kiedy wierzch stanie się złocisto brązowy. Sprawdzić patyczkiem, czy się nie lepi.

Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika zawsze trochę opadnie.

CIASTO - po wystygnięciu biszkopt wyciągnąć.

Truskawki można zrobić w czasie kiedy piecze się biszkopt. Włożyc do garnka i powoli na średnim ogniu dodając cukier puder (można zmiksowac blenderem) odparowywać wodę i zrobić z truskawek miazgę. Powinien powstać sos dosyć gęsty.

Ubić śmietanę, dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać. Zrobić polewę i lekko prZestudzic.

Biszkopt posmarować sosem (zimnym), układać banany przekrojone na połówki - wzdłuż. Na górę rozprowadzić śmietanę i polać polewą. Zostawić do zastygnięcia w lodówce na 2 godziny.

etap1

etap2

etap3

bananowy raj12

sobota, 01 stycznia 2011
Zawijańce z ciasta francuskiego

Sylwester powinien być pełen zakasek mięsnych. Do alkoholu najlepsze jest mięso. Niestety sałatki i inne warzywne zakąski się nie sprawdzają. Nawet coś słynny śledzik do wódki zaczyna być podejrzany. Po różnych doświadczeniach i słuchając rad M. który raczej ma "głowę do picia" uważam że mięsne zakąski są najlepiej strawne.

Drugą propozycją będą więc mięsne zawijańce. Przepis pochodzi z "Dobrych rad". Nie wiem tylko z którego numeru. Mam taki zwyczaj wycinania ciekawych przepisów i wpinania do segregatora. Nie zawsze wytne również info o pochodzeniu przepisu:)

zawijance1

Składniki na 20 sztuk:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 ząbek czosnku + łyżeczka czosnku granulowanego
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 5 suszonych pomidorów
  • bazylia (u mnie mrożone listki) drobno posiekana
  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz

Wykonanie: Mięso rozdrobnij w blenderze albo zmiel z czosnkiem, wymieszaj z drobno posiekanym boczkiem, posiekanymi pomidorami i bazylią. Przypraw solą i pieprzem.

Cisto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na pół.

Przełóż połowę farszu na pierwszy kawałek cista , zwiń w rulon.

Pokrój na kawałki około 2,5cm długości. Zrób to samo z drugą częścią cista.

Przełóż zawijańce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem, posyp sezamem.

Piecz na złoty kolor w piekarniku przez około 20 min w 190st.

przygotowanie farszu

etap1

etap2

 

etap3

etap4

zawijance3

zawijance3

----------------------------------------------------------------------------------------

Na koniec tylko info - do tego wszystkiego miałam jeszcze barszczyk w wykonaniu babci Tereski i paszteciki Mamy:). Kiedyś zrobię osobiście te pyszności i wrzuce Wam przepisy. Teraz tylko smaczka zrobię:) Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic