Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
wtorek, 30 listopada 2010
Sałatka z makaronem

Dziś miałam ciężki dzień. Mimo dnia wolnego. Pogrzeb, lekarz... wróciłam z myślą o czymś dobrym na kolację. Przeczesałam lodówkę i spiżarkę. Składniki w sam raz na sałatkę.

sałatka makaronowa 1

Składniki:

  • 25 dag makaronu wstążki
  • 15 dag szynki
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz

Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, żółty ser zetrzeć na grubej tarce, szynkę pokroić w kostkę . Dodając kukurydzę i groszek dokładnie je odsączyć.

Wszystko wymieszać, dodać majonez i ketchup i doprawić.

sałatka makaronowa 2

 

sałatka makaronowa 3

 

niedziela, 28 listopada 2010
Sernik prawie doskonały

Sernik jest prawie jak nowojorski. Niestety u mnie pare innych składników. Bo nie byłam przygotowana na pieczenie. Musiałm improwizować. Część krakersów "podskoczyła", nie jest idealnie żółty... ale w smaku rewelka. Wysokość też nie taka... ale się nie przejmuje. Nie wszystko musi być doskonałe.

srrnikn2

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciastek np krakersów - u mnie "petitki"
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90g roztopionego masła
  • wiaderko serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 5 jajek i 2 żółtka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 15 g (1/8 szklanki) mąki pszennej
  • 60 ml (1/4 szklanki) słodkiej śmietanki do ubijania

Wykonanie: Wymieszać pokruszone krakersy z 1/2 szklanki cukru i roztopionym masłem. Rozprowadzić mieszaninę na spodzie przygotowanej tortownicy o średnicy 25 cm i dobrze docisnąć dłonią.

Przygotowanie tortownicy: sposób znalazłam na innym blogu. Obręcz należy owinąć folią aluminiowa tak, żeby zabezpieczyć dół. Następnie zacisnąć razem ze spodem tortownicy.

W dużej misce wymieszać na gładką masę ser z jajkami i żółtkami. Dodać pozostałą 1 i 3/4 szklanki cukru, mąkę i śmietanę. Wymieszać na gładką masę. Wlać ciasto do tortownicy - UWAGA będzie bardzo lejące.

Z góry zakryć ciasto folią, żeby ser się nie spalił.

Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i kontynuować pieczenie przez 1 godzinę lub do czasu, aż masa serowa się zetnie.  (Ja piekłam prawie 2 godziny) Odstawić sernik żeby ostygł.

sernikn1

 

edit 16:40

Tyle zostało po niedzielnej kawie. Nawet moja Bratowa się skusiła.

sernikn3

 

sernikn4

sobota, 27 listopada 2010
Pizza z indykiem i suszonymi pomidorami

Dziś pizza domowa z różnymi składnikami. Przepis na ciasto - jak zwykle , ale nadziennie inne.

 

pizza1

Ciasto dla przypomnienia:

  • 500g maki pszennej
  • 40g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody z mlekiem
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą. Wymieszać z ok 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy wymieszać i zagnieść dosyć miekkie ciasto. Jeśli będzie za twarde dolać wody z mlekiem. Dodać oliwę i wszystko ponownie zagnieść.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie:

  • 0,5 kg mięsa z indyka zamarynowanego w przyprawie do gyrosa
  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych na plasterki i przesmażonych
  • pare pomidorów suszonych
  • ser żółty gouda krojony na paski i plastry
  • przecier pomidorowy do posmarowania ciasta
  • przyprawa do pizzy

Jeśli ciasto już wyrosło trzeba je rozwałkować na blasze. Ciasto posmarować przecierem a w brzegi zawinąć kawałki sera. Układać indyka, pieczarki pomidory porwane na kawałki, posypać przyprawą do pizzy i poukładać na górę plastry sera.

Pizzę pieczemy ok 20min w temp. 200st.

pizza2

pizza3

 

sobota, 13 listopada 2010
Sałatka warstwowa siostry Anastazji

Kolejna odsłona z "sałatek i surówek". Szukałam czegoś z kurczakiem, żeby było też dla mojej połówki. Jest zielono i zdrowo i pożywnie bo z mięskiem.

sałatka warstwowa1

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 3 jaja (u mnie 2 jajka)
  • 5 ogórków kiszonych (u mnie 3 ogórki)
  • 1 puszka kukurydzy (ja dałam połowe)
  • 1 puszka groszku zielonego (ja dałam połowe)
  • 1-2 cebule czerwone
  • 1 świeża papryka czerwona (ja dałam pół)
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • papryka w proszku, przyprawa do drobiu, wegeta, sól, pieprz

Składniki na sos: 1 mały słoik majonezu, 2 łyżki ketchupu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte prze praskę, sól, pieprz -  do smaku

Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w paseczki przyprawić przyprawą do drobiu i usmażyć na oleju. Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę jajka, ogórek, paprykę i cebulę.

Układać w misce warstwami:

  1. kurczak
  2. odcedzony groszek
  3. odcedzona kukurydza
  4. papryka
  5. cebula
  6. ogórek
  7. jajko

 

sałatka warstwowa2

Wszystko polać sosem, przykryć poszatkowaną kapustą pekińską na wierzch posypać wegetą i papryką w proszku.

Pamiętajmy, że sałatki warstwowe nabieramy z samego dołu do góry żeby na talerzu znalazły się wszystkie składniki.

 

sałatka warstwowa3

sałatka warstwowa4

 

piątek, 12 listopada 2010
Pomidorowy chleb

Domokrążcy. Obwoźni handlarze. I miły Pan z Książkami, który zagląda do mnie w pracy co miesiąc. Czasem coś u niego kupię. Raczej były to dotychczas książki dla dzieci, kolorowanki itp dla mojej chrześnicy. Tym razem było inaczej. Pan mnie zaskoczył małymi książeczkami "Pokaż się z dobrej kuchni". W moje ręce wpadł "Domowy wypiek chleba". Dziś pierwsza odsłona Chleb pomidorowy.

chleb pomidowrowy1

chleb pomidowrowy2

Składniki:

  • 1/2 l soku pomidorowego
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 dag ketchupu
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 i 1/2 kg mąki pszennej

chleb pomidowrowy3chleb pomidowrowy4

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić w soku pomidorowym i dobrze wymieszać. Dodać miód, sól ketchup i lekko podgrzać.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i pozostawić do wyrośnięcia.

Do pomidorowej mieszaniny dodać 75 dag mąki i wlać drożdżde. Mieszać w mikserze 2 minuty, po czym wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od miski. W czasie mieszania dodawać małymi porcjami resztę mąki i ciągle wyrabiać ciasto przez około 10 minut.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić na godzinę aż podwoi swoją objętość. Oczywiście w ciepłym miejscu i nakryte serwetką.

Ponownie wyrobić ciasto i uformować bochenek. Odstawić na 1 godzinę. Powinno znowu wyrosnąć raz takie.

Piec w temp. 220st około 25 minut.

 

chleb pomidowrowy5

chleb pomidowrowy6

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Przepis dodaję do Akcji WYPIEKI DROŻDŻOWE

 

 

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic