Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
sobota, 29 maja 2010
Sałatka gyros

 

Sałtka gyros, czyli coś chrupiącego i zielonego dla M. Średnio gości u nas 1 raz w miesiącu.  M. ma zielenine a ja majonez bez wyrzutów sumienia.

prezentacja sałatki

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Przyprawa GYROS
  • puszka kukurydzy
  • słoik ogórków kiszonych lub konserwowych - średni
  • kapusta pekińska
  • ketchup, majonez, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, zasypać przyprawą Gyros i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

W tym czasie można pokroić ogórek w kosteczkę pamiętając, że trzeba go dokładnie odsączyć z "wody". Kukurydzę również dobrze odsączyć. Jeśli tego nie zrobimy sałatka zamieni się w papkę. Siekamy drobno kapustę pekińską. Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek.

 

pieczenie gyrosow

Układamy warstwami w misce: kurczak, kutchup, kukurydza, ogórek, majonez, kapusta pekińska. Można zrobić kilka takich warstw, albo mięso włożyć jeszcze raz przed kapustą.

 

warstwy salatki

sałatka gyros

 

piątek, 28 maja 2010
naleśniki z konfiturą

Składniki:

- konfitura domowej roboty (albo sklepowa)

Ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 2 jajka

- 0,5 szklanki wody gazowanej

- 2 szklanki mleka

- szczypta soli

Przygotowanie:

 

nalesniki1

Składniki na ciasto naleśnikowe dobrze wymieszać , najlepiej zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek (trochę, żeby dno patelni nie było zakryte) i smażyć cienkie naleśniczki.

Podawać np z konfiturą, ale pasuje też farsz mięsny.

 

nalesniki

czwartek, 27 maja 2010
Kolorowy ryż

Składniki:

bulion warzywny

ryż

warzywa - kukurydza, fasolka żółta, pomidory z puszki

przecier pomidorowy

oliwa z oliwek

pieprz, papryka, świeża bazylia

 

Ryż

Sposób przygotowania:

Ugotowac w bulionie ryż i pod koniec gotowania dodać fasolkę. Odsączyć, dodać kukurydzę i rozdrobnione pomidory.

Wszystko przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać przecier i zapiec. Na koniec doprawić do smaku.

Podawać jako dodatek np do parówek.

 

Ryż z parówkami

 

 

bułeczki z grzybami

Składniki:

CIASTO:

400g maki chlebowej pszennej razowej

30g drożdży świeżych

1 łyżeczka soli morskiej

2 jajka

4 łyżki miekkiego masła

3/4 szklanki letniego jogurtu

FARSZ:

1 cebula

500g grzybów (mogą być pieczarki)

2 łyżki masła

sól morska i czarny pieprz, 1 łyżka posiekanych ziół (różne)

100g sera np goudy (moze być też mozzarella)

3 łyżki roztopionego masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Drożdże rozpuść w 1 i 1/4 szklanki letniej wody i dodaj mąkę, jajka i jogurt. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto około 5 min aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Farsz: cebulę pokrój(posiekaj). Grzyby pokrój na plasterki. Na patelni stop masło i smaż cebulkę, aż zmieknie. Dodaj grzyby i smaż 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Grzyby smaż bez przykrycia az płyn odparuje. Dodaj zioła na koniec smażenia. Ser pokrój na 12 plasterków.

 

farsz

Na lekko oprószonym maką blacie jeszcze raz zagnieśc ciasto, a nastepnie podziel na 12 części. Wszystkie porcje rozwałkuj na okrabłe placki.

Na każdy nałóż farsz i przykryj serem.

Nadzienie zawiń, dobrze dociśnij brzegi, żeby zamknąć bułeczki. Pędzelkiemk posmaruj papier do pieczenia i ułóż bułeczki. Posmaruj je resztą masła i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

 

bułki

Piekarnik nagrzej do 200 st i piecz w nim bułeczki przez 30 min.

Podawaj na ciepło lub zimno.

 

bułki z grzybami

sobota, 22 maja 2010
Sałatka z makaronem tortellini

Składniki:

- makaron tortellini z nadzieniem grzybowym

- ser żółty gouda

- ogórek konserwowy

- patisony

- kukurydza

- marchewka

- sos śmietanowy z ziołami

- przyprawy sól, pieprz

 

sałatka z tortellini

Sposób przygotowania: Makaron ugotować, ser pokroić, ogórek pokroić i odsączyć, patisony pokroic i odsączyć, kukurydzę jeżeli z puszki to odsączyć, marchewke ugotowac i pokroic, wszystko wymieszać i połączyć z sosem śmietanowym.

Sos: śmietana 18%, zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano), majonez (tylko do smaku 1 łyżka)

Wszystko połączyć.

 

sałatka z tortellini

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic