Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
sobota, 26 czerwca 2010
Mufinki

Dzisiejsze wykonanie mufinek jest na życzenie mojej przyjaciółki. Prosiła o mufinki. Zabieram się do robienia. Będą 3 smaki. Taki  mam plan - standardowo: bananowe, kakowe i eksperyment - truskawkowe.

Mufinki bananowe:

Suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru

Składniki mokre: pół szklanki oleju, pół szklanki kefiru lub mleka, 1 jajko

2 - 3 rozgniecione banany

Wymieszać suche składniki osobno i mokre. Połączyc dodając banany.

Piec w temperaturze 180st około 25 minut.

mufinki przygotowanie

Mufinki kakaowe:

1 jajko, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki margaryny (KASIA), 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao

Jajko rozłóć widelcem, połącz z mlekiem oraz roztopioną i wystudzoną margaryną.

Cukier wymieszaj z mąką i proszkiem i kakao. Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj.

Piec w temperaturze 180st około 25 minut.mufinki


Mufinki truskawkowe:

Wszystko jak w bananowych ale dałam truskawki zamiast bananów.

 

koniec

piątek, 25 czerwca 2010
Sałatka z tuńczyka z ryżem

Składniki:

- puszka tuńczyka w zalewie

- 1 woreczek ryżu

- ogórek konserwowy - 4 duże

- pół puszki kukurydzy

- papryka konserwowa - 1/3 słoika

- pieczarki konserwowe- mały słoiczek

- 1 łyżka majonezu (albo sosy czosnkowego)

- czosnek lub cebula (co kto lubi)

- bazylia, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować, ogórek, paprykę, pieczarki drobno pokroić, wszystko odsączyć (koniecznie odcisnąć  w ręce, zbyt duża ilośc "wody" zniszczy sałatkę). Wszytskie składniki wymieszać dodać majonez przyprawić.

 

sałatka z tuńczyka i ryżu

czwartek, 17 czerwca 2010
Leczo z kełbasą i pieczarkami

Składniki na 4 średnie porcje

- 10 dag boczku wędzonego

- 90 dag papryki (3 kolory)

- 50 dag pomidorów

- 1 cebula

- 20 dag pieczarek

- 2 ząbki czosnku

- oliwa

- 25 dag kiełbasy

- przypraw: słodka papryka, sól, pieprz

1. Boczek pokroić, wysmażyć bez tłuszczu, cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju.

2. Cebulę posypać papryką w proszku. Paprykę pokroić w paski. Dodać do cebuli i dusić pod przykryciem ok 10 min. Dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem.

3. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić oraz wrzucić do reszty składników. Całość dusić aż odparuje płyn.

Dodać kiełbasę i czosnek. Doprawić do smaku.

Można dodać ziemniaczki pokrojone w kostkę i gotowane.

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic