Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
wtorek, 28 czerwca 2011
Czereśnie w cieście

Wracam do poruszania się po kuchni. Do tej pory coś tam juz robiłam, ale nic nowego... Był gyros na urodziny taty, były tzatziki do grila, na codzień gotuję sobie kompotki - bo tylko to pijam na przemian z wodą.  Były sznycelki... Ale teraz coś nowego.

Ciocia obdarowała nas wiaderkiem czereśni. A ja od 24 godzin myślę co by tu z nich zrobić. Mam już zamrożone na zimowe zapasy, mam pare słoików kompocików a dziś zrobię zapiekane w cieście wg przepisu dagmary_65.

czereśnie w cieście1

Składniki na 1 duże naczynie żaroodporne

  • miska średnia czereśni wydrylowanych
  • sok z całej małej cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • 1 i 1/4 szklanki mleka

 

Wykonanie: Czereśnie zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy z łyżką cukru i odstawiamy na 1 godzinę. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą oraz mlekiem. Całość miksujemy na gładką masę.

Czereśnie układamy np w żaroodpornym naczyniu tak, żeby zakryły cały spód i  zalewamy ciastem. Zapiekamy  w temp. 180°C  ok. 35 minut, aż masa zetnie się, lekko przyrumieni i podniesie się. Sprawdzamy patyczkiem. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.

Autorka przepisu użyła osobnych naczyń, u mnie takich nie ma więc użyłamm żaroodpornego i każdy dostał do miseczki łychą nabierane ciasto:) Ważne że smakowało:)

 

czereśnie w cieście2



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic