Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
piątek, 30 lipca 2010
Paluszki ziemniaczane

Ziemniaki, podstawowy składnik obiadów polskich. U mnie dodatkowo gości jeszcze wieczorami w formie frytek zjadanych tonami przez M. Sam mówi, że z mięs go można okraść, ale nie z ziemniaków. Jak zwykle moje gotowanie kręci się wokół preferencji kuchennych M.

Paluszki ziemniaczane to zdrowsza forma frytek bo domowa.

paluszki ziemniaczane1

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • szklanka maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • olej
  • sól

Wykonanie: Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i zmielić. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól. Wyrabiać ciasto, posypując je lekko maką, aby nie lepilo się do rąk.

 

Utoczyć z ciasta wałek, odrywać z niego małe kawałki i formowac z nich wałeczki. Obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Usmażyć we wrzącym oleju.

 

pieczenie paluszkow

Podam je dziś z serem mozzarella i sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorow krojonych, sos sojowy jasny (1 łyżka), pieprz, papryka, oregano, bazylia, śmietana 36%. Całą puszke pomidorów dac do garnka i na małym ogniu powoli odparować nadmiar soków, dodac wszystkie przyprawy i troszkę gotować. Na końcu dodać śmietanę.

 

paluszki ziemniaczane2

środa, 28 lipca 2010
Domowe bułeczki

Dziś mimo późnej godziny powrotu z pracy ( czyli przed paroma chwilami) zabieram się za bułeczki. Coś, na co mam ochote od paru dni. Do tej pory był to przepis mojej mamy ale dziś w moim wykonaniu i po paru modyfikacjach.

buleczki2

Składniki:

  • 25 dkg maki ( pszennej i troche razowej chlebowej)
  • 1i 1/2 dkg drożdży
  • 1/2 dkg cukru
  • 1/8 l mleka
  • 1/2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 dkg tłuszczu (masło)
  • kminek bądź sezam albo mak
  • sól

Wykonanie:

Przyrządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodac 5 dkg mąki i kilka łyżek mleka, tak aby gęstość odpowiadała gęstości śmietany.

 

rozczyn

Wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy rozczyn wyrośnie dodać jajko i rozmącone żółtko, dodac resztę maki, lekko osolić.

Wyrabiać łyżką, później ręką, jeśli ciasto jest geste wlać kilka łyżek wody, wyrabiać tak długo aż pojawią się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie. Po wyrobieniu dodawać stopiony tłuszcz i dalej wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia.

do wyrosniecia

Wyłożyć na stolnice obsypaną mąką, podzielić na 2 części . Z każdej formować długie wałeczki o średnicy  centymetra. Kroić w paluszki 10 cm i układać na blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Zostawić w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.

przed pieczeniem buleczek

Smarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, albo kminkiem z solą albo makiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200st około 15 min.

buleczki domowe

 

wtorek, 27 lipca 2010
Szybkie pączki

Dziś spełniam (jak zwykle) życzenie mojego M. Szybkie pączki, albo zdrobniale pączusie to coś, co zdążycie zrobić zanim goście niezapowiedziani dojdą od drzwi do stołu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 serki waniliowe homogenizowane
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kostki smalcu do smażenia

 

ciasto

smazenie

Sposób wykonania: Serki, jajka, mąkę i proszek dokładnie wymieszać. Do gorącego smalcu wkładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu, żeby się upiekły a nie przypaliły.

Usmażone pączusie wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

 

pączusie

poniedziałek, 26 lipca 2010
Akcja - kurczak na 1000 sposobów
18:15, msbella
Link Dodaj komentarz »
Minisznycle z kurczaka w cieście

Wieczorna przekąska, dodatek do piwka lub poprostu przystawka... Kurczak na kilka sposobó - oto drugi sposób na tego ptaka. I tym samym ogłaszam akcję na kurczaka na 1000 sposobów.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 20 dag zółtego sera (edamski)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 15 dag maki
  • troche oleju do smażenia
  • papryka słodka i ostra (po 1 łyżce)

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyj, oczyść, osusz i pokrój na kawałki (kształty dowolne, sprawdzają się kwardary plus minus). Przypraw do smaku solą.

Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj ciasto z jajka, mleka, mąki, dopraw papryką. Dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Kawałki kurczaka obtocz w cieście serowym i smaż na średnim ogniu, na oleju z każdej strony.

 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic