Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
czwartek, 21 lipca 2011
banalna pasta z tuńczyka

Pomysły mi się kończą na proste śniadania. Dziś pasta z tuńczyka. Prosta ale bardzo dobra. Do ciemnego pieczywa - idealna.

pasta1

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • pieprz,sól

Wykonanie: Ugotować jajka na twardo, pokroić na drobno. Ogórki pokroić w drobna kosteczkę. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić. Posmarować chlebek i wcinać.

pasta2

pasta3

piątek, 15 lipca 2011
Racuszki z jabłkami

Pewnego dnia babcia zrobiła racuchy na obiad jako dodatek do resztek z dnia poprzedniego:) Często tak robimy, że zjadamy to co zostało, a jak tego jest za mało dorabiamy np plackami. Tym razem zjadłam swoją porcję racuchów i porcję M. Jak wrócił z pracy zastał resztki z dnia poprzedniego plus pieczoną kiełbasę. Nie był smutny, ale racuszków było mu żal. A u mnie pojawiły się wyrzuty sumienia. Obiecałam, że zrobię racuchy na kolację z jabłkiem. Bo w sumie sama bym znowu zjadła - w ciąży smakuje mi wszystko bardziej. To do dzieła:

racuchy3

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400g zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • plasterki jabłka w zależności od ilosci racuszków (kroje jabłko na plasterki w trakcie)
  • olej do smażenia

Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce. Jabłko obrać pokroić w plasterki, tak żeby nasionkowy środek wyszedł w środku okragłego plasterka jabłka. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy po łyżce (dużej) ciasta, następnie dodajemy plasterek jabłka i zalewamy drugą łyżką ciasta. Obracamy. Racuchy powinny być rumiane.

racuchy2

środa, 13 lipca 2011
Ogórki w bardzo musztardowej zalewie

Sezon ogórkowy rozpoczęty. Pare tygodni temu zjedliśmy ostatni słoik moich ogórków z tamtego roku. Czas zrobić nowe.

Ogorki1

Składniki zalewy na 4 kg ogórków:

  • 1,5l wody
  • szklanka octu
  • 350g musztardy (najlepsza musztarda kremska)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pare listków laurowych

ogorki2

Składniki do słoików dla towarzystwa ogórkom:

Do słoików obok ogórków pokrojonych wzdłuż (do małych słoików) a małe ogórki do wiekszych słoików można wkładać w całości.

Do każdego słoika:

  • ząbek czosnku (lub pół do małych słoiczków)
  • 2-3 słupki marchewki (mniej lub więcej w zalezności od wielkości słoika)
  • kilka kulek pieprzu czarnego
  • jak ktoś lubi może dodac świeży koper (ja nie dałam)

ogorki3

Wykonanie zalewy jest proste -  wymaga tylko wlania wszystkich składników do jednego garnka i przegotowania. Po ostudzeniu zalewy możemy zalać przygotowane wcześniej słoiki z ogórkami i dodatkami.

Przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka. Do tego garnka wlać tyle zimnej wody, aby była do polowy słoików. Całość zagotować, a od chwili zagotowania pasteryzować przez 5 minut. Słoiki wyciągnąć z garnka i odstawić do spiżarni. 

ogorki4

 

poniedziałek, 11 lipca 2011
Ciasto agrestowe z migdałami

Znałam do tej pory tylko jeden przepis na ciasto z wykorzystaniem agrestu. Jak zobaczyłam wersję wg przepisu Kasiaaaa24 byłam zachwycona. Dziś mam gości, więc postanowiłam spożytkować ostatni agrest jaki się na krzaczku utrzymał. Zmodyfikowałam trochę przepis.

ciasto migdfałowo-agrestowe1

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • szklanka i troche cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki mleka
  • 400 g agrestu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Masło musi być miękkie. Miksujemy je z cukrem przez ok 5 minut, a następnie dodajemy jajka i miód i miksujemy kolejne 5 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem, budyniem i mielonymi migdałami, następnie po łyżce dodajemy do masy. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję. Na koniec dodałam mleko. Przekładamy je do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy. Na wierzch układamy owoce i posypujemy je płatkami migdałowymi i cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.

ciasto migdfałowo-agrestowe2

ciasto migdałowo-agrestowe3

ciasto migdałowo-agrestowe4



niedziela, 10 lipca 2011
Kremowa zupa czosnkowo-pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z niewielu zup uwielbianych przeze mnie. W ciąży troszkę mi się pozmieniało i jadam wszystkie i wszelkie zupki ze smakiem i czasem chce dokładkę. Ale wracając do tytułowej zupy. Kremowe zupy lubię ponad wszystko. Dlatego dziś przepis na taki kremik czosnkowo-pomidorowy.

zupa1

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • główka czosnku
  • 6 kromek ciabatty
  • 4 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki ale wolę bulion sama ugotować)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

zupa3

zupa4

Wykonanie: Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, dodać pomidory, paprykę, oregano, bazylię i natkę. Dusić 5 minut, ododać 3 porwane kromki ciabatty (u mnie śródziemnomorska) i wlać rosół. Gotować 20 minut, następnie zmiksować doprawić solą i pieprzem.

Pozostałe kromki ciabatty pokroić w kostkę i zarumienić na oliwie.

Musiałam zwiększyć porcje, gdyż na obiad zapowiedziały się 2 osoby więcej. Z powodu braku pewnych składników użyłam dodatkowo puszkę pomidorów obranych bez skórki a całą ciabattę zużyłam do zupy. Grzanki,o których mowa wyżej zrobiłam ze zwykłej czerstwej bułki.

Zupę wlać do miseczek posypać grzankami. Jak ktoś lubi oste smaki może posypać odrobiną ostrej papryki.

zupa2

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic