Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
sobota, 28 sierpnia 2010
Zebra

Wyszperane z babcinej kolekcji przepisów wydartych z gazet lub od koleżanek (wielu już nie żyjacych) a dziś coś ze słynnego niegdyś Poradnika Domowego. Czy w dzisiejszym PD jeszcze są TAKIE świetne przepisy?

zebra

Składniki:

Ciasto

  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa

  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • łyzka budyniu waniliowego
  • 3/4 kostki masła

Polewa - tabliczka czekolady i łyżka masła (rozpuścić) - nie mam czekolady (M. zjadł) zrobiłam polewę z kakao i masła.

Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, ododać cukier i żółtka, ubijać dalej, wlać oliwę i ciepłe mleko, wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao.

ciasto 2 miskizebra przed pieczeniem

Do wysmarowanej tortownicy wlewać łyżką na przemian ciasto białe i ciemne.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 45 minut.

Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budyń, wymieszać, wlać do wrzącego mleka, zagotować, przestudzić. Utrzeć masło, dodać po łyżce masę budyniową, dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć krem, polać polewą.

krem budyniowy

A TU POWINNO BYĆ ZDJĘCIE KAWAŁKA CIASTA. JAK UDA MI SIĘ ZROBIĆ TO DODAM. BO CIASTO JEST DLA GOŚCI.


16.00

Zrobiłam fotki. Trudno będzie już trochę pokrojone jak podam na stół. I skosztowałam mały kawałek. Hehe takie jak od babci. :)

zebra1

zebra2


 

czwartek, 26 sierpnia 2010
Kurczak w sezamie

Miałam Gościa - tajemniczego :) wiedziałam, że wpadnie z wizyta. Chciałam zrobić coś smacznego i wyszukanego i ładnie podanego:)... ale bez przesady z tym wyszukanym. Gość wyszedł zachwycony:)

kurczak w sezamie

 

warzywa do kurczaka

 

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 30 g sera żółtego
  • 1 jajka
  • 30 g sezamu
  • 50 g mąki
Dodatek:
  • 1 pomidorów
  • 5 małych żółtych pomidorów
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Ser żółty zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami i dodaj go do roztrzepanego jajka. Przypraw solą i pieprzem. Mięso pokrój w pasy, obtocz mięso w jajku i serze, a następnie w mące wymieszanej z sezamem. Usmaż mięso w głębokim oleju.

 

kurczak w sezamie pieczenie


Warzywa umyj. Cebulę pokrój w krążki, paprykę w paski, pomidory w ćwiartki i plasterki. Posyp natką pietruszki.

Na koniec ułóż kawałki kurczaka z warzywami

Świetnie pasuje z bułeczkami orkiszowymi.

warzywa do kurczaka1

kurczak w sezamie1

Akcja- wypieki drożdżowe

Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w akcji - Wypieki drożdżowe.

Moja deklaracja, że koniec na razie z drożdżami nie ma sensu. Postanowiłam zorganizować akcję. Nie będę sama się opychać drodżowymi wypiekami. Wolę to opychanie w wiekszym gronie.

AKCJA WYPIEKI DROŻDŻOWE

Bułeczki orkiszowe

Dziś koniec (na jakiś czas) drożdżowych ekscesów. Na finał wybrałam bułeczki. Taki był plan. A z orkiszowej mąki to samo wyszło przy przeglądaniu szafki z mąkami.

bułeczki orkiszowe

Składniki:

  • 30g drożdży
  • 500g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mieszanki ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, majeranek)
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże z 1/2 szklanki letniej wody. Następnie dodać mąkę i jeszcze 1 szklankę wody, oliwę z oliwek, zioła i sól. Wszystkie składniki wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.

Następnie odstawić na godzinę, pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosła (najlepiej jak podwoi swoją objętość).

 

przed pieczeniem buleczek orkiszowych

upieczone buleczki orkiszowe

Ciasto podzielić na małe kuleczki (sztuk - 20). Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia.

Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

Piec 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach.

 

bułeczki orkiszowe1

środa, 25 sierpnia 2010
Chałka kukurydziana

Przepis mam z jakiejś książki Wydawnictwa Świat Książki nie pamiętam tytułu, ale odpisałam kiedyś od kogoś i tak sobie leżał aż do dziś.

chałka kukurydziana

Składniki:

  • 375 g mąki kukurydzianej,
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g drobnego, jasnobrązowego cukru
  • 2 torebki (po 7 g) drożdży instant
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • 375 ml ciepłego mleka

Wykonanie: Z porcji mąki kukurydzianej odsypać 1 łyżkę. Resztę wymieszać w dużej misce z mąką pszenną, cukrem, drożdżami i solą. Dodać pokrojone w drobną kostkę masło i rozetrzeć palcami, tak aby ciasto przypominało drobne okruchy. Dodać mleko i wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładka bryła.


przygotowanie chałka4
Ciasto przenieść na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite.

Następnie podzielić ciasto na 6 części i uformować z każdej z nich cienki wałek o długości ok. 30 cm. 3 wałki zapleść w warkocz. To samo zrobić z 3 pozostałymi.

Ułożyć chałki na blasze, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do momentu aż podwoją swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.

Posmarować każdą chałkę wodą, posypać odłożoną mąką kukurydzianą i sezamem (moja modyfikacja).

Piec przez 15 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15 min.

 

chałka kukurydziana1

chałka kukurydziana2

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic