Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
środa, 24 sierpnia 2011
Spaghetti bardzo pomidorowe

Wysyp pomidorów na ogródku M. spowodował, że dziś padło na spaghetti. Robię z tego co mam w lodówce. Dziś wersja pomidorowa.

s1

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 6-7 dużych mięsistych pomidorów
  • 1-2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • pół małego pora
  • oliwa z oliwek
  • oregano, pieprz, sól, ostra papryka
  • ser żółty (najlepiej parmezan) do posypania
  • bazylia

Wykonanie: Cebule drobno posiekać (np. przy użyciu blendera), przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Por pokroić w plasterki i dodać do cebuli, następnie dodać mięso i delikatnie smażyć. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do mięsa. Marchewki obrać, pokroić w kostkę i lekko przegotować. Dodać do sosu. Wszystko razem przegotować i na końcu przyprawić. 

s5

s4

s3

Makaron ugotować zgodnie z przepisem an opakowaniu.

Makaron polać sosem i posypać serem na koniec posypać bazylią.

s2

wtorek, 09 sierpnia 2011
Mizeria na zimę

Rodzice wrócili z Kujaw. Byli na wsi na weselu u rodziny. Wrócili obładowani wiejskim złotem: ziemniakami, ogórkami, pomidorami, burakami itp. Wszystkiego w kilogramach.

Teraz coś trzeba z tym zrobić. Ja zdeklarowałam się na zrobienie mizerii w słoikach. Przepis pochodzi  z Biblioteczki Poradnika Domowego z 1999roku.

mizeria3

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 6 cebuli
  • szklanka octu
  • szklanka oleju
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżki soli

Wykonanie: Obrać ogórki i cebulę. Pokroić w plasterki. Z podanych składników zrobić zalewę. Zalać w dużym garnku ogórki i cebulę marynatą i odstawić na 4-5 godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przełożyć mizerię do wyparzonych słoików dobrze ją ugniatając, i zakręcić. Pasteryzować kilka minut. Jeśli za długo będziemy gotować to ogórki stracą kolor.

mizeria2

mizeria1

Z całości wyszło mi 5 słoików litrowych i jeden 0,75l.

poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Leczo z kiełbasą i kluseczkami

Goście, goście, goście... a ja mam nogi jak bańki i to nie mydlane a z mlekiem. Ciężko mi się już poruszać. Połowa 7 miesiąca - jeszcze trochę przede mną. Zapowiedziała się kuzynka z rodzinką. Na szczęście nie są zbyt wymagający i są bardzo tolerancyjni. Zrobię jednogarnkowe danie na kolację i będzie dobrze. Mama poratuje ciastem i jakoś to będzie.

leczo2

Składniki:

  • 0,5kg pieczarek
  • 0,5kg kiełbasy podwawelskiej np z Morlin
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • garść blanszowanej żółtej fasolki szparagowej (u mnie reszta mrożonki)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 350g kluseczek ziemniaczanych - u mnie gotowe, ale jak ktoś ma czas może zrobić samemu
  • przyprawy: pieprz, magi (przyprawa do zup), ostra papryka, czosnek granulowany
  • olej roślinny

leczo3

leczo4

 

Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki i lekko przesmażyć w dużym garnku z 1 łyżką oleju. Paprykę oczyścić z gniazdek i pokroić w paseczki. Dodać do pieczarek, dusić aż zmiękną co chwile mieszając. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na oleju z pokrojoną drobno cebulą (ja robię cebulę w blenderze - jest drobna a co najważniejsze oczy nie pieką od krojenia) i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do garnka z pieczarkami i papryką. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić i dodać do garnka. Na koniec dorzucić fasolkę. Przyprawić. Całość przegotować. Na koniec (do niegotującego się lecza - około 90stopni) dodać kluseczki.

leczo1

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic