Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
piątek, 24 września 2010
Szarlotka

Dostałam od Pani Kierownik z pracy jabłka prosto z sadu. Świetne na szarlotkę.

szarlotka1

Składniki:

  • 1kg jabłek
  • 25 dag margaaryny
  • 50 dag mąki
  • 3 żółtka
  • pół szklanki śmietany
  • bułka tarta
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytryna
  • cukier puder
  • cynamon, sól

Wykonanie: Posiekać margarynę, dodać 1-2 łyżki cukru pudru, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 2 części. Jedną włożyć na godzinę do lodówki a drugą do zamrażalki.

Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

 

szarlotka12

Ciastem z lodówki wylepić dno i boki blaszki. Ponakłuwwać widelcem i posypać tartą bułką.

Nałożyć jabłka, posypać cynamonem. Zamrożoną porcję ciasta zetrzeć na dużych oczkach na warstwę jabłek.

Wstawić do gorącego piekarnika do 180st. na 30-40min.

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

 

szarlotka11

szarlotka2

-------------------------------------------------------------------------------------

Przepis dodaję do Akcji Jabłkowej

poniedziałek, 20 września 2010
Grzyby po cygańsku i wielkie grzybobranie

Rodzice wrócili z weekendowej wycieczki. Efektem było chyba z 30kg grzybów. Część przegotowałyśmy i zamroziłam. Część sie suszy,  a część ja przerobiłam na słoiki po cygańsku ( 15 sztuk) a mama zrobiła w zalewie octowej.

grzyby

Grzyby po cygańsku (u mnie taka porcja razy 3)

Składniki:

  • durszlak ugotowanych i pokrojonych grzybów
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 kg cebuli
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyzka pieprzu mielonego
  • 1 szklanka wody

grzyby po cygańsku

Sposób wykonania: Cebulę zeszklic na oleju. Dodać grzyby i wszystkie składniki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 minut cały czas mieszając. Uważać, żeby się nie przypaliło. Włożyć do słoików i zagotować.

 

grzyby po cygańsku1

niedziela, 19 września 2010
Jajecznica na boczku

To szybkie i pyszne śniadanie wprost na niedzieleny słoneczny i chłodny poranek.

jajecznica1

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 6 plasterków boczku
  • 3 łyżki mleka
  • papryka ostra
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:  Na rozgrzanej patelni stopic masło i przesmażyć drobno posiekana cebulke. Dodać pokrojony boczek. Wbić jajka dodać mleko i papryke i smazyć aż jajka się zetna tak jak lubimy - mniej lub bardziej.

jajecznica2

jajecznica3

 

Kiełbaska z pieczarkami

Mój majsterkowicz budowniczy uwielbia ciepłe kolacje. A ja szukam szybkich prostych rozwiązań. To jedna z propozycji.

kiełbasa z pieczarkami

Składniki:

  • 2 kiełbasy (najlepiej śląskie)
  • 500g pieczarek
  • miska pomidorów koktailowych (u mnie znowu z ogródka - żółte)
  • 3-4 cebulki (u mnie małe- też z ogródka)
  • sół, pieprz, papryka ostra
  • oliwa z oliwek

Wykonanie: Pieczarki pokroić i przesmażyć. Tak, żeby "puściły" wodę. Dodać posiekana cebulkę i pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Piec na małym ogniu aż się zarumieni a woda z pieczarem trochę odparuje. Przyprawić solą pieprzem i papryką. Jak woda odparuje dodac z 2 łyżki oliwy z oliwek i dalej piec od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pomidory pokrojone  drobno.

Można zjeść z kromką chleba.

 

chleb

kiełbasa z pieczarkami2

kiełbasa z pieczarkami1

 

 

 

 

piątek, 17 września 2010
Makaron z tuńczykiem

Jakimś dziwnym trafem mam połowę szafek kuchennych pełnych makaronu. Jak to się stało to w sumie nie wiem. Co zakupy to wrzucałam do koszyka makaron. Nigdy na szczęście nie ten sam, więc mam od wyboru do koloru. Musimy trochę tych zapasów zjeść. Chyba zacznie się u mnie makaronowy czas... ciekawe jak długo potrwa. Bo dziś M. wraz z zakupami przywiózł kolejne dwie paczki makaronu. Jakby nagle miało tego produktu zabraknąć. Mówi, że była promocja. Ech...

Przepis znalazłam TUTAJ - u SOLNICZKI i lekko zmodyfikowałam.

makaron

Składniki dla 2 osób:

  • 200g makaronu penne
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 małe cebulki drobno posiekane
  • duża szczypta mielonej papryki ostrej
  • pomidory kokatailowe zółte (bo takie mam na ogródku - taka odmiana)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • tuńczyk w puszce – odcedzony
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty
  • listki bazylii

Wykonanie: Makaron należy ugotować w osolonej wodzie  z oliwą, żeby się nie kleił. Odcedzić Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i cebulę i lekko zarumienić. Nastepnie dodać pomidory, tymianek i paprykę. Gotować, aż pomidory zmiekną. Pod koniec dodać przecier i przyprawić solą i pieprzem.

Tuńczyka odsączyć z zalewy, widelcem podzielić na mniejsze kawałki, dodać do sosu. Połączyć z makaronem.

Na koniec posypać startym żółtym serem i bazylią. Ja użyłam mrożonych listków bazylii.

 

makaron1

makaron2

 

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic