Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Leczo z kiełbasą i kluseczkami

Goście, goście, goście... a ja mam nogi jak bańki i to nie mydlane a z mlekiem. Ciężko mi się już poruszać. Połowa 7 miesiąca - jeszcze trochę przede mną. Zapowiedziała się kuzynka z rodzinką. Na szczęście nie są zbyt wymagający i są bardzo tolerancyjni. Zrobię jednogarnkowe danie na kolację i będzie dobrze. Mama poratuje ciastem i jakoś to będzie.

leczo2

Składniki:

  • 0,5kg pieczarek
  • 0,5kg kiełbasy podwawelskiej np z Morlin
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • garść blanszowanej żółtej fasolki szparagowej (u mnie reszta mrożonki)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 350g kluseczek ziemniaczanych - u mnie gotowe, ale jak ktoś ma czas może zrobić samemu
  • przyprawy: pieprz, magi (przyprawa do zup), ostra papryka, czosnek granulowany
  • olej roślinny

leczo3

leczo4

 

Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki i lekko przesmażyć w dużym garnku z 1 łyżką oleju. Paprykę oczyścić z gniazdek i pokroić w paseczki. Dodać do pieczarek, dusić aż zmiękną co chwile mieszając. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na oleju z pokrojoną drobno cebulą (ja robię cebulę w blenderze - jest drobna a co najważniejsze oczy nie pieką od krojenia) i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do garnka z pieczarkami i papryką. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić i dodać do garnka. Na koniec dorzucić fasolkę. Przyprawić. Całość przegotować. Na koniec (do niegotującego się lecza - około 90stopni) dodać kluseczki.

leczo1

czwartek, 21 lipca 2011
banalna pasta z tuńczyka

Pomysły mi się kończą na proste śniadania. Dziś pasta z tuńczyka. Prosta ale bardzo dobra. Do ciemnego pieczywa - idealna.

pasta1

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • pieprz,sól

Wykonanie: Ugotować jajka na twardo, pokroić na drobno. Ogórki pokroić w drobna kosteczkę. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić. Posmarować chlebek i wcinać.

pasta2

pasta3

piątek, 15 lipca 2011
Racuszki z jabłkami

Pewnego dnia babcia zrobiła racuchy na obiad jako dodatek do resztek z dnia poprzedniego:) Często tak robimy, że zjadamy to co zostało, a jak tego jest za mało dorabiamy np plackami. Tym razem zjadłam swoją porcję racuchów i porcję M. Jak wrócił z pracy zastał resztki z dnia poprzedniego plus pieczoną kiełbasę. Nie był smutny, ale racuszków było mu żal. A u mnie pojawiły się wyrzuty sumienia. Obiecałam, że zrobię racuchy na kolację z jabłkiem. Bo w sumie sama bym znowu zjadła - w ciąży smakuje mi wszystko bardziej. To do dzieła:

racuchy3

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400g zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • plasterki jabłka w zależności od ilosci racuszków (kroje jabłko na plasterki w trakcie)
  • olej do smażenia

Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce. Jabłko obrać pokroić w plasterki, tak żeby nasionkowy środek wyszedł w środku okragłego plasterka jabłka. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy po łyżce (dużej) ciasta, następnie dodajemy plasterek jabłka i zalewamy drugą łyżką ciasta. Obracamy. Racuchy powinny być rumiane.

racuchy2

środa, 13 lipca 2011
Ogórki w bardzo musztardowej zalewie

Sezon ogórkowy rozpoczęty. Pare tygodni temu zjedliśmy ostatni słoik moich ogórków z tamtego roku. Czas zrobić nowe.

Ogorki1

Składniki zalewy na 4 kg ogórków:

  • 1,5l wody
  • szklanka octu
  • 350g musztardy (najlepsza musztarda kremska)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pare listków laurowych

ogorki2

Składniki do słoików dla towarzystwa ogórkom:

Do słoików obok ogórków pokrojonych wzdłuż (do małych słoików) a małe ogórki do wiekszych słoików można wkładać w całości.

Do każdego słoika:

  • ząbek czosnku (lub pół do małych słoiczków)
  • 2-3 słupki marchewki (mniej lub więcej w zalezności od wielkości słoika)
  • kilka kulek pieprzu czarnego
  • jak ktoś lubi może dodac świeży koper (ja nie dałam)

ogorki3

Wykonanie zalewy jest proste -  wymaga tylko wlania wszystkich składników do jednego garnka i przegotowania. Po ostudzeniu zalewy możemy zalać przygotowane wcześniej słoiki z ogórkami i dodatkami.

Przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka. Do tego garnka wlać tyle zimnej wody, aby była do polowy słoików. Całość zagotować, a od chwili zagotowania pasteryzować przez 5 minut. Słoiki wyciągnąć z garnka i odstawić do spiżarni. 

ogorki4

 

poniedziałek, 11 lipca 2011
Ciasto agrestowe z migdałami

Znałam do tej pory tylko jeden przepis na ciasto z wykorzystaniem agrestu. Jak zobaczyłam wersję wg przepisu Kasiaaaa24 byłam zachwycona. Dziś mam gości, więc postanowiłam spożytkować ostatni agrest jaki się na krzaczku utrzymał. Zmodyfikowałam trochę przepis.

ciasto migdfałowo-agrestowe1

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • szklanka i troche cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki mleka
  • 400 g agrestu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Masło musi być miękkie. Miksujemy je z cukrem przez ok 5 minut, a następnie dodajemy jajka i miód i miksujemy kolejne 5 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem, budyniem i mielonymi migdałami, następnie po łyżce dodajemy do masy. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję. Na koniec dodałam mleko. Przekładamy je do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy. Na wierzch układamy owoce i posypujemy je płatkami migdałowymi i cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.

ciasto migdfałowo-agrestowe2

ciasto migdałowo-agrestowe3

ciasto migdałowo-agrestowe4



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic