Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
czwartek, 27 maja 2010
bułeczki z grzybami

Składniki:

CIASTO:

400g maki chlebowej pszennej razowej

30g drożdży świeżych

1 łyżeczka soli morskiej

2 jajka

4 łyżki miekkiego masła

3/4 szklanki letniego jogurtu

FARSZ:

1 cebula

500g grzybów (mogą być pieczarki)

2 łyżki masła

sól morska i czarny pieprz, 1 łyżka posiekanych ziół (różne)

100g sera np goudy (moze być też mozzarella)

3 łyżki roztopionego masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Drożdże rozpuść w 1 i 1/4 szklanki letniej wody i dodaj mąkę, jajka i jogurt. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto około 5 min aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Farsz: cebulę pokrój(posiekaj). Grzyby pokrój na plasterki. Na patelni stop masło i smaż cebulkę, aż zmieknie. Dodaj grzyby i smaż 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Grzyby smaż bez przykrycia az płyn odparuje. Dodaj zioła na koniec smażenia. Ser pokrój na 12 plasterków.

 

farsz

Na lekko oprószonym maką blacie jeszcze raz zagnieśc ciasto, a nastepnie podziel na 12 części. Wszystkie porcje rozwałkuj na okrabłe placki.

Na każdy nałóż farsz i przykryj serem.

Nadzienie zawiń, dobrze dociśnij brzegi, żeby zamknąć bułeczki. Pędzelkiemk posmaruj papier do pieczenia i ułóż bułeczki. Posmaruj je resztą masła i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

 

bułki

Piekarnik nagrzej do 200 st i piecz w nim bułeczki przez 30 min.

Podawaj na ciepło lub zimno.

 

bułki z grzybami

sobota, 22 maja 2010
Sałatka z makaronem tortellini

Składniki:

- makaron tortellini z nadzieniem grzybowym

- ser żółty gouda

- ogórek konserwowy

- patisony

- kukurydza

- marchewka

- sos śmietanowy z ziołami

- przyprawy sól, pieprz

 

sałatka z tortellini

Sposób przygotowania: Makaron ugotować, ser pokroić, ogórek pokroić i odsączyć, patisony pokroic i odsączyć, kukurydzę jeżeli z puszki to odsączyć, marchewke ugotowac i pokroic, wszystko wymieszać i połączyć z sosem śmietanowym.

Sos: śmietana 18%, zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano), majonez (tylko do smaku 1 łyżka)

Wszystko połączyć.

 

sałatka z tortellini

Bułeczki kozackie

Dla 8 osób

Składniki:

CIASTO - 2 szklanka mąki zytniej razowej, 3 szklanki maki białej pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 40 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła

FARSZ - 1 czerstwa bułka, lub kromka chleba, 0,5 kg mielonego miesa wołowo-wieprzowego, 2 cebule, 3 łyżki posiekanych świezych ziół (bazylia, oregano, tymianek), 2 jajka, soł, pieprz świezo mielony, papryka do smaku,

mleko do posmarowania  bułeczek

 

fazy przygotowania

Sposób przygotowania:

Ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Drożdże rozpuść w 1 i 1/4 szklanki letniej wody i dodaj mąki razem z masłem. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto około 5 min oż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, zeby wyrosło.

Farsz; czerstwe pieczywo namocz w wodzie, dobrze odsącz i przełóż do miski z mielonym mięsem, cebulą i ziołami. Mięso i cebulkę lekko mozna przesmażyć. Dodaj jajka, dopraw sola, pieprzem, papryką. Starannie wymieszaj i odstaw.

Jeszcze raz zagnieć ciasto na lekko oprószonym mąka blacie i podziel na pół.

Obie połówki rozwałkuj na prostokąty 30x36cm i wytnij z nich prostokaciki 12x15cm. Na każdy kawałek nałóż farsz, zostaw pasek ok. 2 cm od brzegu. Pedzelkiem posmaruj krawędzie wodą. Dłuższe boki każdego prostokacika zagnij do góry i mocno ściśnij krawędzie, żeby się skleiły. Bułeczki ułóż na papierze do pieczenia "szwem" do dołu.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby bułeczki podwoiły swoją objętość. Na wierzchu posmaruj mlekiem i zrób w cieście zygzakowate nacięcia.

Piekarnik nagrzej do 200 st i piecz 30 - 35 min.

 

bułeczki kozackie

Podawaj na gorąco.

 

sobota, 15 maja 2010
potrawka drobiowa

Składniki: dla 2 osób

- pierś z kurczaka lub mięsko z indyka (0,5kg)

- makaron chiński (100g)

- warzywa: marchewka, fasolka, papryka (może być po 1 czerwonej, żółtej i zielonej)

- przyprawa do potraw chińskich

- pieprz, sól

- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

- oliwa z oliwek

 

p3

Sposób przygotowania:

Pierś  kroimy na paseczki dodajemy przyparawę chińską i odstawiamy na parę godzin do lodówki.

Fasolę blanszujemy. Marchewkę i paprykę kroimy w paski. Marchewke lekko gotujemy.

Na patelni rogrzewamy oliwe, wrzucamy warzywa, smażymy aż stana się miekkie.

Na rozrzanej patelni smażymy mięso ciagle miszając, aż stanie się rumiane.

Mararon chiński wrzucamy do zagotowanej odstawionej z pieca wody i trzymamy wg przepisu( np ok 3 min). Odcedzamy

Warzywa przyprawiamy sola i pieprzem i do smaku przecierem mieszamy z usmażonym drobiem.

Podajemy w miseczkach makaron, mięso i warzywa razem.

 

p2

Słodkie bułeczki

Bułeczki nadają się jako podstawa na śniadanie. Rewelacyjne są do przygryzania do kawy. Bardzo zdrowe z żurawiną. Często robię dużą ilośc i zawijając każdy kawałek w folię mrożę. po rozmrożeniu są nadal swieże, a można je nawet 3 tygodnie tak przechowywać.

Składniki:

- olej do posmarowania blaszki

- 3 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka mąki pszennej razowej

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- szklanka cukru

- 60 g masła

- 2 jajka

- 10 łyżek mleka

- dodatki wedle uznania - suszone wiśnie, rodzynki, suszona żurawina, czekolada, skórka pomarańczowa itp co kto lubi

1 - nagrzej piekarnik do 190st, posmaruj blache olejem

2- do miski wsyp mąki, proszek, sól, cukier, i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło i zagnieść ciasto az powstana grudki.

3 - do drugie miski wbij jajka, wlej mleko. Dodaj to do ciasta i wyrabiaj żeby skłądniki się połączyły. Potem dodać trzeba dodatki wedle uznania(np pokruszoną czekoladę i żurawinę - najbardziej nam takie smakują)

4 - ciasto rozwałkować na posypanej mąka stolnicy na grubość ok 2cm. podzielić na 8 części - kształt krojenia dowolny

5 - rozłozyć na blasze w dużych odstępach i piec około 15 min aż się zarumienią odstawić w chłodne miejsce i można jeść

1 ... 21 , 22
 
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic