Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
niedziela, 10 lipca 2011
Kremowa zupa czosnkowo-pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z niewielu zup uwielbianych przeze mnie. W ciąży troszkę mi się pozmieniało i jadam wszystkie i wszelkie zupki ze smakiem i czasem chce dokładkę. Ale wracając do tytułowej zupy. Kremowe zupy lubię ponad wszystko. Dlatego dziś przepis na taki kremik czosnkowo-pomidorowy.

zupa1

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • główka czosnku
  • 6 kromek ciabatty
  • 4 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki ale wolę bulion sama ugotować)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

zupa3

zupa4

Wykonanie: Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, dodać pomidory, paprykę, oregano, bazylię i natkę. Dusić 5 minut, ododać 3 porwane kromki ciabatty (u mnie śródziemnomorska) i wlać rosół. Gotować 20 minut, następnie zmiksować doprawić solą i pieprzem.

Pozostałe kromki ciabatty pokroić w kostkę i zarumienić na oliwie.

Musiałam zwiększyć porcje, gdyż na obiad zapowiedziały się 2 osoby więcej. Z powodu braku pewnych składników użyłam dodatkowo puszkę pomidorów obranych bez skórki a całą ciabattę zużyłam do zupy. Grzanki,o których mowa wyżej zrobiłam ze zwykłej czerstwej bułki.

Zupę wlać do miseczek posypać grzankami. Jak ktoś lubi oste smaki może posypać odrobiną ostrej papryki.

zupa2

sobota, 02 lipca 2011
Gulasz do placka po węgiersku

Wszyscy domownicy wspominają mój placek z tamtego roku. Niestety potem przez cały rok nie robiłam tego dania. Teraz smaki mnie dopadają i zarażam nimi całą rodzinę. Mama stwierdziła, że zaprosimy brata z żoną i zrobimy. No, ale że ja w 24 tygodniu ciąży i zaczyna dokuczać mi kręgosłup, więc robie na spółkę z babcią. Babcia piecze placki a ja robie gulasz.

gulasz1

Składniki na gulasz na 7 osób:

  • mięso gulaszowe wołowe ponad pół kilo
  • mięso wieprzowe gulaszowe ponad pół kilo (razem 1kg 300g plus minus)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 cebule
  • 1kg pieczarek
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: ostra i słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz.
  • śmietana 36% do polania placków

Placki ziemniaczane mozna upiec zgodnie ze swoim wypróbowanym przepisem (KAŻDY Z NAS MA TAKI) albo zgodnie z moją propozycją.

Wykonanie gulaszu: Mięso umyj i pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie, podlewając wodą, pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie sie miękkie. Wołowine posyp sodą oczyszczoną, żeby szybciej zmiękła. Dodaj do mięsa czosnek i przyprawy. Cebulę obież i rozdrobnij w blenderze lub pokrój na drobno. Paprykę oczyśc i pokrój, przypraw pieprzem i solą. Pieczarki pokrój i przesmaż. Na rozgrzanym tłuszczu duś pokrojoną cebule, pieczarki i paprykę. Połącz z mięsem. Wszystko duś pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. Dodaj pomidor pokrojony w kostkę. Tak przygotowanym sosem wystarczy polać usmażone placki, na górę polać śmietaną i wcinać:)

gulasz2

gulasz3

gulasz4

Z tak zrobionym gulaszem wybieram się piętro niżej do babci, która upiecze placki i potem tylko zostanie nam buzie oblizywać. Ech...

wtorek, 28 czerwca 2011
Czereśnie w cieście

Wracam do poruszania się po kuchni. Do tej pory coś tam juz robiłam, ale nic nowego... Był gyros na urodziny taty, były tzatziki do grila, na codzień gotuję sobie kompotki - bo tylko to pijam na przemian z wodą.  Były sznycelki... Ale teraz coś nowego.

Ciocia obdarowała nas wiaderkiem czereśni. A ja od 24 godzin myślę co by tu z nich zrobić. Mam już zamrożone na zimowe zapasy, mam pare słoików kompocików a dziś zrobię zapiekane w cieście wg przepisu dagmary_65.

czereśnie w cieście1

Składniki na 1 duże naczynie żaroodporne

  • miska średnia czereśni wydrylowanych
  • sok z całej małej cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • 1 i 1/4 szklanki mleka

 

Wykonanie: Czereśnie zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy z łyżką cukru i odstawiamy na 1 godzinę. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą oraz mlekiem. Całość miksujemy na gładką masę.

Czereśnie układamy np w żaroodpornym naczyniu tak, żeby zakryły cały spód i  zalewamy ciastem. Zapiekamy  w temp. 180°C  ok. 35 minut, aż masa zetnie się, lekko przyrumieni i podniesie się. Sprawdzamy patyczkiem. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.

Autorka przepisu użyła osobnych naczyń, u mnie takich nie ma więc użyłamm żaroodpornego i każdy dostał do miseczki łychą nabierane ciasto:) Ważne że smakowało:)

 

czereśnie w cieście2



wtorek, 10 maja 2011
z tego co u mnie

i z tego co o mnie - nadal nie gotuje ale trochę się udzielam - zapraszam Takaja

Tagi: takaja
10:21, msbella
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 kwietnia 2011
Długa przerwa

Witam wszystkich czytelników.

Wreszcie poczułam się na tyle na siłach, że moge napisac coś na temat mojej nieobecności od lutego. Jestem w ciąży z problemami. Zaliczyłam już szpital i jestem na lekach podtrzymujących. Teraz jest 13 tydzien więc jeszcze wiele przede mną. Leże. Nie gotuje. Stołujemy się u babci i mamy. Czasem M. coś robi na kolację. Ja trzymam się od kuchni z daleka, bo zapachy itp mi nie służą. Mam nadzieję, że mi się poprawi... nie wiem kiedy wrócę do gotowania i dzielenia się z Wami pomysłami.

POZDRAWIAM - Bella

10:50, msbella
Link Komentarze (8) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic