Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
piątek, 31 grudnia 2010
Sylwestrowe przekąski - Minisznycle z kurczaka - odsłona druga

Pierwsze minisznycle zamieszczone w blogu nie miały zdjęć. Nie wiem w sumie dlaczego nie zrobiłam. Dziś ze względu na mini impreze sylwestrową w moim domu proponuje właśnie minisznycelki, które uwielbia mój M. i są pyszną zakąską na ciepło i na zimno. Lekko je modyfikuję i dodaję czosnek, żeby mięsko było bardziej aromatyczne.

minisznycle1

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 20 dag zółtego sera edamskiego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 15 dag mąki pszennej
  • papryka słodka i ostra (po 1 łyżeczce)
  • sól
  • granulowany czosnek - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyj, oczyść, osusz i pokrój na kawałki - cos na kształt kwardarów Przypraw do smaku solą. Zmodyfikowałam sposób wykonania. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj ciasto z jajka, mleka, mąki, dopraw papryką i czosnkiem.Dodaj ser i dokładnie wymieszaj.  Ciasto serowe dodaj do miski z mięsem i wszystko wymieszaj. oddstaw do lodówki na kilka godzin. Wtedy kurczak nabierze smaku.

Smaż na średnim ogniu, na oleju z każdej strony.

minisznycle2

minisznycle3

czwartek, 30 grudnia 2010
Ule orzechowe

Dziś sylwestrowa propozycja na słodko. Ule. Jadłam je pierwszy raz na swoim weselu. Miałam zamówione u Gospodyni na wsi ciasteczka. Różne malenkie wiejskie smakołyki. Zrobiły furore. A teraz przypadkiem będąc w sklepie z różnymi kuchennymi przyborami i nie tylko natrafiłam na foremki do uli. Nigdy sama ich nie robiłam. Ale spróbuję.

Jest to przede wszystkim propozycja smacznego łakocia dla wszystkich którzy nie mają piekarnika. Ule nie wymagają pieczenia ale wym agaja zręcznej pracy paluszkami:)

ule orzechowe1

Przepis na 20 średnich uli:

Składniki:

  • 200g mielonych orzechów
  • 200g cukru pudru
  • 1 białko
  • masa krówkowa
  • wafelki

Wykonanie: Orzechy z cukrem pudrem i białkiem dobrze wyrobić. Foremkę wysypać cukrem pudrem i zamknąć. Wypełnić ciastem i wydrążyć otwór. Wypełnić masą krówkową. Przyłożyc wafelek. Foremkę położyć i otworzyć.

 

ule etap1

ule etap2

ele etap3

ele etap4

ule etap5

Tak przygotowane ule wystraczy odłożyć na chwilę w zimnym do zastygnięcia a potem tylko się zajadać:) Smacznego.

ule orzechowe2

środa, 29 grudnia 2010
Gofry nr 1

Małe zakupy w hipermarkecie skończyły sie kupnem gofrownicy. A dziś próba co z tego będzie. Moje pierwsze robione gofry w domu:)

 

gofry1

Ciasto na gofry n 8 sztuk:

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
Wykonanie: Składniki suche wymieszać, dodać mokre i zmiksować na jednolitą masę. Jeśli chcemy urozmaicić swoje gofry to możemy dodać do połowy porcji 1 łyżkę kakao. Gofrownice przed pieczeniem pierwszych gofrów skrapiamy olejem.

gofry2

gofry3

Dziś gofry z bitą śmietaną i brzoskwiniami.

Bita śmietana nalepsza ze śmietany kremówki:)

gofry4

Tagi: gofry
18:14, msbella , Desery
Link Komentarze (3) »
wtorek, 28 grudnia 2010
Zapiekanka z byle czego:)

Poświąteczne sprzątanie lodówki. Zajrzałam. O! Zdziwienie, dużo dziwnych produktów. Co by z tego zrobic. Chwila zastanowienia. Zapiekanke z parówkami. Parówek już nie znalazłam. Pewnie M. wcioł na śniadanie. Ale znalazłam szynke konserwową. Bedzie w sam raz. Teraz tylko zobaczyć szafkę z makaronami:) Mam.

Zapiekanka z byle czego:)

zapiekank1

Składniki:

  • pół opakowania makaronu jaki kto lubi lub jaki znajdzie (u mnie wstążki)
  • szynka konserwowa (ile? jakieś 200g, albo 3 parówki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • ser żołty potarty (4 łyżki)

 

zapiekanka2

Wykonanie:

Makaron ugotować krócej niż zwykle. Musi być al'dente. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać pokrojona szynkę w kostkę i starta marchewkę na tarce o małych oczkach. Na koniec dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko podlać koncentratem rozpuszczonym w pół szklance wody przegotowanej. Dusić 1 min na małym ogniu. W drugim garnuszku rozpuścić masło z mąką i śmietaną. Mieszać aż powstanie gęsty sos.

W naczyniu żaroodpornym (lub do tart) układać makaron, sos mięsno-warzywny i sos śmietanowy. Wszystko posypać startym żółtym serem. Zapiekać w 180st około 15 minut.

zapiekanka3

zapiekanka4

wtorek, 21 grudnia 2010
Lebkuchen

Szukałam bardzo długo przepisów na ciastka - jakiś niepowtarzalnych smaków. Znalazłam Pierniki Lebkuchen wg dorotus76 są bardzo pyszne, a zapach unosi się po domu już drugi dzień:) Zwiększyłam porcję całkiem nieproporcjonalnie. Ale smak pierników jest zniewalający.

lebkuchen1

Składniki na 4x 12sztuk:

  • 350 g mąki pszennej
  • 140 g zmielonych migdałów
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 375g ml płynnego miodu
  • 110 g masła
  • 2x100g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru na kilka łyżek goracej wody

lebkuchen2

Wykonanie: Mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Lekko przestudzić.

Do suchych składników wlać ciepłą masę, dodać kandyzowane owoce i wymieszać. Nie dosypywać mąki - ciasto będzie lepiące. Odstawic miske do ostudzenia.

Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć łyżką. Ciasto sie klei. Trzeba łyżke i palce moczyc w wodzie letniej.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 15min. Pierniki wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

lebkuchen3

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic