Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
poniedziałek, 11 lipca 2011
Ciasto agrestowe z migdałami

Znałam do tej pory tylko jeden przepis na ciasto z wykorzystaniem agrestu. Jak zobaczyłam wersję wg przepisu Kasiaaaa24 byłam zachwycona. Dziś mam gości, więc postanowiłam spożytkować ostatni agrest jaki się na krzaczku utrzymał. Zmodyfikowałam trochę przepis.

ciasto migdfałowo-agrestowe1

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • szklanka i troche cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki mleka
  • 400 g agrestu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Masło musi być miękkie. Miksujemy je z cukrem przez ok 5 minut, a następnie dodajemy jajka i miód i miksujemy kolejne 5 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem, budyniem i mielonymi migdałami, następnie po łyżce dodajemy do masy. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję. Na koniec dodałam mleko. Przekładamy je do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy. Na wierzch układamy owoce i posypujemy je płatkami migdałowymi i cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.

ciasto migdfałowo-agrestowe2

ciasto migdałowo-agrestowe3

ciasto migdałowo-agrestowe4



wtorek, 28 czerwca 2011
Czereśnie w cieście

Wracam do poruszania się po kuchni. Do tej pory coś tam juz robiłam, ale nic nowego... Był gyros na urodziny taty, były tzatziki do grila, na codzień gotuję sobie kompotki - bo tylko to pijam na przemian z wodą.  Były sznycelki... Ale teraz coś nowego.

Ciocia obdarowała nas wiaderkiem czereśni. A ja od 24 godzin myślę co by tu z nich zrobić. Mam już zamrożone na zimowe zapasy, mam pare słoików kompocików a dziś zrobię zapiekane w cieście wg przepisu dagmary_65.

czereśnie w cieście1

Składniki na 1 duże naczynie żaroodporne

  • miska średnia czereśni wydrylowanych
  • sok z całej małej cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • 1 i 1/4 szklanki mleka

 

Wykonanie: Czereśnie zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy z łyżką cukru i odstawiamy na 1 godzinę. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą oraz mlekiem. Całość miksujemy na gładką masę.

Czereśnie układamy np w żaroodpornym naczyniu tak, żeby zakryły cały spód i  zalewamy ciastem. Zapiekamy  w temp. 180°C  ok. 35 minut, aż masa zetnie się, lekko przyrumieni i podniesie się. Sprawdzamy patyczkiem. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.

Autorka przepisu użyła osobnych naczyń, u mnie takich nie ma więc użyłamm żaroodpornego i każdy dostał do miseczki łychą nabierane ciasto:) Ważne że smakowało:)

 

czereśnie w cieście2



sobota, 29 stycznia 2011
Murzynek

U mnie znowu wszyscy chorzy. Jakos nie możemy się pozbyć tej grypy, przeziebień itp. Dlatego za wiele nie gotuję. Nie mam siły. Dziś coś szybkiego i prostego do kawy.

murzynek1

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 kostki dobrej margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek czubatych kakao
  • 5 jajek
  • 4 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • kieliszek białej wódki lub rumu
  • 2 tabliczki czekolady białej na polewę
  • 2 łyżki mleka
  • mały słoik marmolady

murzynek2

Wykonanie: Roztopić margarynę, dodać cukier, kakao i gotować 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Dodać do masy kakaowej mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać alkohol. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Białka ubić na sztywna piane i dodac do ciasta.

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni i piec do tzw suchego patyczka.

Przekroić ciasto na pół wzdłuz i przełożyć marmolada. Na wierzch zrobic polewe z czekolady i mleka.

murzynek3

murzynek4

Tagi: murzynek
14:31, msbella , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 08 stycznia 2011
Bananowy raj

Przepis znalazłam kiedyś w Poradniku Domowym. Idea pozostała. Ale po paru próbach zrobiłam swoje modyfikacje. Biszkopt według przepisu mojej Mamy zawsze wychodzi. Wolę nie eksperymentować z "dziwnymi" przepisami na biszkopt. Dodałam masę truskawkową, bo czegoś mi brakowało. Wydawał sie ten Raj jakiś taki suchy:).

bananowy raj1

Składniki

na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek płaskich cukru
  • 10 łyżek płaskich mąki tortowej

reszta składników:

  • 3 duże banany
  • śmietana kremówka (średni kubek)
  • zagęstnik do śmietany
  • 1 tabliczka startej czekolady (może być gorzka albo mleczna)
  • 1 tabliczka + 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka - na polewę
  • 3 garście truskawek (mogą być mrożonki)
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

BISZKOPT - jajka i cukier ubić na sztywno mikserem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Nie uderzać łyżką, żeby biszkopt był puszysty. Wlać do formy o średnicy 27cm wyłożónej papierem do pieczenia.

Piec w temp 200stopni około 20 minut albo do czasu kiedy wierzch stanie się złocisto brązowy. Sprawdzić patyczkiem, czy się nie lepi.

Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika zawsze trochę opadnie.

CIASTO - po wystygnięciu biszkopt wyciągnąć.

Truskawki można zrobić w czasie kiedy piecze się biszkopt. Włożyc do garnka i powoli na średnim ogniu dodając cukier puder (można zmiksowac blenderem) odparowywać wodę i zrobić z truskawek miazgę. Powinien powstać sos dosyć gęsty.

Ubić śmietanę, dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać. Zrobić polewę i lekko prZestudzic.

Biszkopt posmarować sosem (zimnym), układać banany przekrojone na połówki - wzdłuż. Na górę rozprowadzić śmietanę i polać polewą. Zostawić do zastygnięcia w lodówce na 2 godziny.

etap1

etap2

etap3

bananowy raj12

niedziela, 28 listopada 2010
Sernik prawie doskonały

Sernik jest prawie jak nowojorski. Niestety u mnie pare innych składników. Bo nie byłam przygotowana na pieczenie. Musiałm improwizować. Część krakersów "podskoczyła", nie jest idealnie żółty... ale w smaku rewelka. Wysokość też nie taka... ale się nie przejmuje. Nie wszystko musi być doskonałe.

srrnikn2

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki pokruszonych ciastek np krakersów - u mnie "petitki"
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90g roztopionego masła
  • wiaderko serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 5 jajek i 2 żółtka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 15 g (1/8 szklanki) mąki pszennej
  • 60 ml (1/4 szklanki) słodkiej śmietanki do ubijania

Wykonanie: Wymieszać pokruszone krakersy z 1/2 szklanki cukru i roztopionym masłem. Rozprowadzić mieszaninę na spodzie przygotowanej tortownicy o średnicy 25 cm i dobrze docisnąć dłonią.

Przygotowanie tortownicy: sposób znalazłam na innym blogu. Obręcz należy owinąć folią aluminiowa tak, żeby zabezpieczyć dół. Następnie zacisnąć razem ze spodem tortownicy.

W dużej misce wymieszać na gładką masę ser z jajkami i żółtkami. Dodać pozostałą 1 i 3/4 szklanki cukru, mąkę i śmietanę. Wymieszać na gładką masę. Wlać ciasto do tortownicy - UWAGA będzie bardzo lejące.

Z góry zakryć ciasto folią, żeby ser się nie spalił.

Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i kontynuować pieczenie przez 1 godzinę lub do czasu, aż masa serowa się zetnie.  (Ja piekłam prawie 2 godziny) Odstawić sernik żeby ostygł.

sernikn1

 

edit 16:40

Tyle zostało po niedzielnej kawie. Nawet moja Bratowa się skusiła.

sernikn3

 

sernikn4

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic