Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
wtorek, 09 sierpnia 2011
Mizeria na zimę

Rodzice wrócili z Kujaw. Byli na wsi na weselu u rodziny. Wrócili obładowani wiejskim złotem: ziemniakami, ogórkami, pomidorami, burakami itp. Wszystkiego w kilogramach.

Teraz coś trzeba z tym zrobić. Ja zdeklarowałam się na zrobienie mizerii w słoikach. Przepis pochodzi  z Biblioteczki Poradnika Domowego z 1999roku.

mizeria3

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 6 cebuli
  • szklanka octu
  • szklanka oleju
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżki soli

Wykonanie: Obrać ogórki i cebulę. Pokroić w plasterki. Z podanych składników zrobić zalewę. Zalać w dużym garnku ogórki i cebulę marynatą i odstawić na 4-5 godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przełożyć mizerię do wyparzonych słoików dobrze ją ugniatając, i zakręcić. Pasteryzować kilka minut. Jeśli za długo będziemy gotować to ogórki stracą kolor.

mizeria2

mizeria1

Z całości wyszło mi 5 słoików litrowych i jeden 0,75l.

środa, 13 lipca 2011
Ogórki w bardzo musztardowej zalewie

Sezon ogórkowy rozpoczęty. Pare tygodni temu zjedliśmy ostatni słoik moich ogórków z tamtego roku. Czas zrobić nowe.

Ogorki1

Składniki zalewy na 4 kg ogórków:

  • 1,5l wody
  • szklanka octu
  • 350g musztardy (najlepsza musztarda kremska)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pare listków laurowych

ogorki2

Składniki do słoików dla towarzystwa ogórkom:

Do słoików obok ogórków pokrojonych wzdłuż (do małych słoików) a małe ogórki do wiekszych słoików można wkładać w całości.

Do każdego słoika:

  • ząbek czosnku (lub pół do małych słoiczków)
  • 2-3 słupki marchewki (mniej lub więcej w zalezności od wielkości słoika)
  • kilka kulek pieprzu czarnego
  • jak ktoś lubi może dodac świeży koper (ja nie dałam)

ogorki3

Wykonanie zalewy jest proste -  wymaga tylko wlania wszystkich składników do jednego garnka i przegotowania. Po ostudzeniu zalewy możemy zalać przygotowane wcześniej słoiki z ogórkami i dodatkami.

Przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka. Do tego garnka wlać tyle zimnej wody, aby była do polowy słoików. Całość zagotować, a od chwili zagotowania pasteryzować przez 5 minut. Słoiki wyciągnąć z garnka i odstawić do spiżarni. 

ogorki4

 

poniedziałek, 20 września 2010
Grzyby po cygańsku i wielkie grzybobranie

Rodzice wrócili z weekendowej wycieczki. Efektem było chyba z 30kg grzybów. Część przegotowałyśmy i zamroziłam. Część sie suszy,  a część ja przerobiłam na słoiki po cygańsku ( 15 sztuk) a mama zrobiła w zalewie octowej.

grzyby

Grzyby po cygańsku (u mnie taka porcja razy 3)

Składniki:

  • durszlak ugotowanych i pokrojonych grzybów
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 kg cebuli
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyzka pieprzu mielonego
  • 1 szklanka wody

grzyby po cygańsku

Sposób wykonania: Cebulę zeszklic na oleju. Dodać grzyby i wszystkie składniki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 minut cały czas mieszając. Uważać, żeby się nie przypaliło. Włożyć do słoików i zagotować.

 

grzyby po cygańsku1

piątek, 23 lipca 2010
Grzyby po cygańsku

Dziś podziele się przepisem parę lat temu zdobytym (siłą) od mojej koleżanki z pracy. Za kilka chwil zacznie się sezon grzybowy i w tym roku postanowiłam, że słoików zrobię tyle, że starczy na całą zimę. Zdjęcia zamieszczę jak tylko pojawią sie pierwsze grzyby i zrobię pierwszy słoik.

Składniki:

durszlak ugotowanych i pokrojonych grzybów

1 szklanka oleju

1/2 kg cebuli

5 łyżek koncentratu pomidorowego

5 łyżek cukru

5 łyżek octu

1 łyżka soli

1 łyzka pieprzu mielonego

1 szklanka wody

Sposób wykonania: Cebulę zeszklic na oleju. Dodać grzyby i wszystkie składniki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 15 minut cały czas mieszając. Uważać, żeby się nie przypaliło. Włożyć do słoików i zagotować.

Nadaje się jako dodatek do mięs, jako podstawa do gulaszu lub poprostu jako przystawka do wędlin i mięs.

 

 

czwartek, 01 lipca 2010
Ogórki w zalewie musztardowej

Zawsze u cioci zajadam sie jej ogórkami "w musztardzie". Tym razem robię sama.

Zalewa na 3 kg ogórków:

1 litr wody

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

3 łyżki soli

5 łyżek musztardy gorczycowej

 

ogorki

Wszystko przegotować. Ostudzić i do każdego słoiczka układać ogórki np pokrojone wzdłuz lub jak są małe w całości, ziele angielskie, listek laurowy, ziarenka (ok 2-3) pieprzu mały ząbek czosnku.

Zapasteryzować.

ogórki w zalewie

 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic