Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
środa, 23 lutego 2011
Chleb pełnoziarnisty

Dziś coś zdrowego. Chlebek domowy. Zastanawiałam się jak to wszystko teraz będzie wyglądało. Brak nowych przepisów jakoś chyba musze wytłumaczyć. Moi drodzy: nie miałam głowy do gotowania, a i teraz tak nie za bardzo mam. Ale musze się dobrze odżywiać - zdrowo przede wszystkim. Jak wszystko pójdzie dobrze (już raz nie poszło).... Bella i M. są trójpaku:) Narazie czekamy 3 tygodnie, odpoczywamy itp aż do następnej wizyty która powie czy się rozwija fasolka...

A wracając do jedzenia... Chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej

 

chleb3

Składniki:

  • 25 g drożdży świeżych lub odpowiadająca im ilośc drożdży instant
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1,5 łyżki oleju (lub masła roztopionego)
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2,3 łyżki mąki żytniej razowej

Wykonanie: Drożdze rozetrzec i rozmieszac w niewielkiej ilości wody. Dodac tłuszcz, miód i sól. Wymieszać. Wsypać mąki i resztę wody. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić an 30 min do wyrośnięcia. Przełożyc na stolnice i chwile wyrabiać. Uformować podłużny chlebek. Odstawić na 30 - 40 min do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Piec w temperaturze 225 st około 20 minut.

chleb2

chleb1

czwartek, 09 grudnia 2010
domowe bułki z serem

Dziś kolejna odsłona "Domowego wypieku chleba". Dopiero drugi przepis, gdyż czasu mi brakuje na wymyślanie:)... Zrobiłam pare modyfikacji. Miał byc chleb. Wydaje mi się że w formie bułeczki "mini chleba" będą lepsze  i u mnie wszystkiego połowa.

bułki  z serem1

bułki z serem0

Składniki na 10 sztuk:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 300ml letniej wody
  • ser został jak w podstawowej wersji - 10dag żółtego sera pokrojonego w kostkę ok 1x1cm
  • 1 płaska łyżeczka majeranku ( w przepisie był jeszcze kminek ale mój M. nie lubi)
  • szczypta cukru

Wykonanie: Z drożdży, odrobiny mąki i paru łyżek wody zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20minut. Mąkę przesiąc przez sito do miski. Dodać rozczyn, wodę, jajko, sól, ser, przyprawę i szczyptę cukru. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoja objętość uformowac z niego małe bułeczki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze oko 180 stopnie przez 30 minut.

bułki z serem2

bułki  z serem3

sobota, 27 listopada 2010
Pizza z indykiem i suszonymi pomidorami

Dziś pizza domowa z różnymi składnikami. Przepis na ciasto - jak zwykle , ale nadziennie inne.

 

pizza1

Ciasto dla przypomnienia:

  • 500g maki pszennej
  • 40g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody z mlekiem
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą. Wymieszać z ok 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy wymieszać i zagnieść dosyć miekkie ciasto. Jeśli będzie za twarde dolać wody z mlekiem. Dodać oliwę i wszystko ponownie zagnieść.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie:

  • 0,5 kg mięsa z indyka zamarynowanego w przyprawie do gyrosa
  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych na plasterki i przesmażonych
  • pare pomidorów suszonych
  • ser żółty gouda krojony na paski i plastry
  • przecier pomidorowy do posmarowania ciasta
  • przyprawa do pizzy

Jeśli ciasto już wyrosło trzeba je rozwałkować na blasze. Ciasto posmarować przecierem a w brzegi zawinąć kawałki sera. Układać indyka, pieczarki pomidory porwane na kawałki, posypać przyprawą do pizzy i poukładać na górę plastry sera.

Pizzę pieczemy ok 20min w temp. 200st.

pizza2

pizza3

 

piątek, 12 listopada 2010
Pomidorowy chleb

Domokrążcy. Obwoźni handlarze. I miły Pan z Książkami, który zagląda do mnie w pracy co miesiąc. Czasem coś u niego kupię. Raczej były to dotychczas książki dla dzieci, kolorowanki itp dla mojej chrześnicy. Tym razem było inaczej. Pan mnie zaskoczył małymi książeczkami "Pokaż się z dobrej kuchni". W moje ręce wpadł "Domowy wypiek chleba". Dziś pierwsza odsłona Chleb pomidorowy.

chleb pomidowrowy1

chleb pomidowrowy2

Składniki:

  • 1/2 l soku pomidorowego
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 dag ketchupu
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 i 1/2 kg mąki pszennej

chleb pomidowrowy3chleb pomidowrowy4

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić w soku pomidorowym i dobrze wymieszać. Dodać miód, sól ketchup i lekko podgrzać.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i pozostawić do wyrośnięcia.

Do pomidorowej mieszaniny dodać 75 dag mąki i wlać drożdżde. Mieszać w mikserze 2 minuty, po czym wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od miski. W czasie mieszania dodawać małymi porcjami resztę mąki i ciągle wyrabiać ciasto przez około 10 minut.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić na godzinę aż podwoi swoją objętość. Oczywiście w ciepłym miejscu i nakryte serwetką.

Ponownie wyrobić ciasto i uformować bochenek. Odstawić na 1 godzinę. Powinno znowu wyrosnąć raz takie.

Piec w temp. 220st około 25 minut.

 

chleb pomidowrowy5

chleb pomidowrowy6

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Przepis dodaję do Akcji WYPIEKI DROŻDŻOWE

 

 

czwartek, 26 sierpnia 2010
Bułeczki orkiszowe

Dziś koniec (na jakiś czas) drożdżowych ekscesów. Na finał wybrałam bułeczki. Taki był plan. A z orkiszowej mąki to samo wyszło przy przeglądaniu szafki z mąkami.

bułeczki orkiszowe

Składniki:

  • 30g drożdży
  • 500g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mieszanki ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, majeranek)
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże z 1/2 szklanki letniej wody. Następnie dodać mąkę i jeszcze 1 szklankę wody, oliwę z oliwek, zioła i sól. Wszystkie składniki wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.

Następnie odstawić na godzinę, pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosła (najlepiej jak podwoi swoją objętość).

 

przed pieczeniem buleczek orkiszowych

upieczone buleczki orkiszowe

Ciasto podzielić na małe kuleczki (sztuk - 20). Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia.

Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

Piec 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach.

 

bułeczki orkiszowe1

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic