Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
sobota, 02 lipca 2011
Gulasz do placka po węgiersku

Wszyscy domownicy wspominają mój placek z tamtego roku. Niestety potem przez cały rok nie robiłam tego dania. Teraz smaki mnie dopadają i zarażam nimi całą rodzinę. Mama stwierdziła, że zaprosimy brata z żoną i zrobimy. No, ale że ja w 24 tygodniu ciąży i zaczyna dokuczać mi kręgosłup, więc robie na spółkę z babcią. Babcia piecze placki a ja robie gulasz.

gulasz1

Składniki na gulasz na 7 osób:

  • mięso gulaszowe wołowe ponad pół kilo
  • mięso wieprzowe gulaszowe ponad pół kilo (razem 1kg 300g plus minus)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 cebule
  • 1kg pieczarek
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: ostra i słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz.
  • śmietana 36% do polania placków

Placki ziemniaczane mozna upiec zgodnie ze swoim wypróbowanym przepisem (KAŻDY Z NAS MA TAKI) albo zgodnie z moją propozycją.

Wykonanie gulaszu: Mięso umyj i pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie, podlewając wodą, pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie sie miękkie. Wołowine posyp sodą oczyszczoną, żeby szybciej zmiękła. Dodaj do mięsa czosnek i przyprawy. Cebulę obież i rozdrobnij w blenderze lub pokrój na drobno. Paprykę oczyśc i pokrój, przypraw pieprzem i solą. Pieczarki pokrój i przesmaż. Na rozgrzanym tłuszczu duś pokrojoną cebule, pieczarki i paprykę. Połącz z mięsem. Wszystko duś pod przykryciem 30 min. co jakiś czas mieszając żeby sie nie przypaliło. Dodaj pomidor pokrojony w kostkę. Tak przygotowanym sosem wystarczy polać usmażone placki, na górę polać śmietaną i wcinać:)

gulasz2

gulasz3

gulasz4

Z tak zrobionym gulaszem wybieram się piętro niżej do babci, która upiecze placki i potem tylko zostanie nam buzie oblizywać. Ech...

sobota, 26 lutego 2011
Pierś z kurczaka z warzywami i makaronem

Mam problemy z jedzeniem. Przestałam tolerować smażone, gotowane też mi nie leży więc duszone zostało. Muszę wymyślać dla siebie kolorowe potrawy bo inaczej nie zjem nic;/

Wymyśliłam sposób na kurczaka.

kurczak1

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna
  • przyprawa gyros
  • pół paczki (małej) żółtej fasolki szparagowej (u mnie mrożonka)
  • pół puszki groszku zielonego
  • pół puszki kukurydzy
  • małe opakowanie makaronu świderki

Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić na kawalk i zasypać na pare godzin 2 łyżkami przyprawy gyros. Odstawić do lodówki.

Na głebokiej patelni umieścić kurczaka, fasolke, groszek i kukurydze. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu w zalewie (odrobina) z warzyw, co chwile mieszając.

Do tak przygotowanego mięsa dodać makaron, przemieszać kilka razy i można jeść.

kurczak2

kurczak3

 

sobota, 01 stycznia 2011
Zawijańce z ciasta francuskiego

Sylwester powinien być pełen zakasek mięsnych. Do alkoholu najlepsze jest mięso. Niestety sałatki i inne warzywne zakąski się nie sprawdzają. Nawet coś słynny śledzik do wódki zaczyna być podejrzany. Po różnych doświadczeniach i słuchając rad M. który raczej ma "głowę do picia" uważam że mięsne zakąski są najlepiej strawne.

Drugą propozycją będą więc mięsne zawijańce. Przepis pochodzi z "Dobrych rad". Nie wiem tylko z którego numeru. Mam taki zwyczaj wycinania ciekawych przepisów i wpinania do segregatora. Nie zawsze wytne również info o pochodzeniu przepisu:)

zawijance1

Składniki na 20 sztuk:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 ząbek czosnku + łyżeczka czosnku granulowanego
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 5 suszonych pomidorów
  • bazylia (u mnie mrożone listki) drobno posiekana
  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz

Wykonanie: Mięso rozdrobnij w blenderze albo zmiel z czosnkiem, wymieszaj z drobno posiekanym boczkiem, posiekanymi pomidorami i bazylią. Przypraw solą i pieprzem.

Cisto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na pół.

Przełóż połowę farszu na pierwszy kawałek cista , zwiń w rulon.

Pokrój na kawałki około 2,5cm długości. Zrób to samo z drugą częścią cista.

Przełóż zawijańce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem, posyp sezamem.

Piecz na złoty kolor w piekarniku przez około 20 min w 190st.

przygotowanie farszu

etap1

etap2

 

etap3

etap4

zawijance3

zawijance3

----------------------------------------------------------------------------------------

Na koniec tylko info - do tego wszystkiego miałam jeszcze barszczyk w wykonaniu babci Tereski i paszteciki Mamy:). Kiedyś zrobię osobiście te pyszności i wrzuce Wam przepisy. Teraz tylko smaczka zrobię:) Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

 

piątek, 31 grudnia 2010
Sylwestrowe przekąski - Minisznycle z kurczaka - odsłona druga

Pierwsze minisznycle zamieszczone w blogu nie miały zdjęć. Nie wiem w sumie dlaczego nie zrobiłam. Dziś ze względu na mini impreze sylwestrową w moim domu proponuje właśnie minisznycelki, które uwielbia mój M. i są pyszną zakąską na ciepło i na zimno. Lekko je modyfikuję i dodaję czosnek, żeby mięsko było bardziej aromatyczne.

minisznycle1

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 20 dag zółtego sera edamskiego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 15 dag mąki pszennej
  • papryka słodka i ostra (po 1 łyżeczce)
  • sól
  • granulowany czosnek - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyj, oczyść, osusz i pokrój na kawałki - cos na kształt kwardarów Przypraw do smaku solą. Zmodyfikowałam sposób wykonania. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj ciasto z jajka, mleka, mąki, dopraw papryką i czosnkiem.Dodaj ser i dokładnie wymieszaj.  Ciasto serowe dodaj do miski z mięsem i wszystko wymieszaj. oddstaw do lodówki na kilka godzin. Wtedy kurczak nabierze smaku.

Smaż na średnim ogniu, na oleju z każdej strony.

minisznycle2

minisznycle3

niedziela, 24 października 2010
Spagetti w moim stylu

Szybko i smacznie. Znowu gotuje na życzenie. To miłe, że prosi mnie o ulubione potrawy. Zawsze zawadiacko pyta o jakiś składnik. "Jest makaron do spagetti?". Wie, że jest sam kupił chyba 4 paczki jakiś czas temu. Wie, że mam resztę składników. Zrobie - bo tak się postępuje w miłości, czyż nie?

 

spagetti

Na dwie porcje.

Składniki na spagetii szybkie i o smaku miłości - bo z serca zrobione:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • olej do zeszklenia cebuli i czosnku
  • bazylia z własnego zbioru suszona
  • i magiczny składnik - 3 łyżki grzybów po cygańsku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pół paczki makaronu spagetii

Wykonanie: Cebulę posiekać czosnek pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i puszkę pomidorów.  Zagotować.

Dodać przyprawy i resztę składników, gotować na małym ogniu mieszając.

Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Polać makaron sosem. Można posypać startym żółtym serem.

 

spagetti2

spagetti3

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic