Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
piątek, 11 lutego 2011
Ule numer 2

Ule. Zrobiły na wszystkich dobre wrażenie. Warto te wrażenie powtórzyć. Dziś kokosowo - orzechowe z nutką alkoholu.

ule23

Składniki na 35 sztuk małych uli:

  • 150g kokosu
  • 50g orzechów
  • 200g cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 kieliszek białe wódki
  • masa krówkowa o smaku dowolnym kokosowym lub zwykłym klasycznym
  • wafelki

Wykonanie:

W misce mieszamy zmielone orzechy, zmielony kokos, białko i cukier puder i wódkę. Podsypujemy foremkę cukrem pudrem (lekko). Wypełniamy foremkę masą kokosowo - orzechową. Patyczkiem wydrążyć otwór i uzupełniamy otwór masą krówkową. Od spodu przyklejamy wafelek i uwalniamy słodkiego ula:)

Foremkę najlepiej wysypywać cukrem pudrem za każdym razem.

sposób wykonania w formie fotek tutaj

ule22

ule21

 

czwartek, 30 grudnia 2010
Ule orzechowe

Dziś sylwestrowa propozycja na słodko. Ule. Jadłam je pierwszy raz na swoim weselu. Miałam zamówione u Gospodyni na wsi ciasteczka. Różne malenkie wiejskie smakołyki. Zrobiły furore. A teraz przypadkiem będąc w sklepie z różnymi kuchennymi przyborami i nie tylko natrafiłam na foremki do uli. Nigdy sama ich nie robiłam. Ale spróbuję.

Jest to przede wszystkim propozycja smacznego łakocia dla wszystkich którzy nie mają piekarnika. Ule nie wymagają pieczenia ale wym agaja zręcznej pracy paluszkami:)

ule orzechowe1

Przepis na 20 średnich uli:

Składniki:

  • 200g mielonych orzechów
  • 200g cukru pudru
  • 1 białko
  • masa krówkowa
  • wafelki

Wykonanie: Orzechy z cukrem pudrem i białkiem dobrze wyrobić. Foremkę wysypać cukrem pudrem i zamknąć. Wypełnić ciastem i wydrążyć otwór. Wypełnić masą krówkową. Przyłożyc wafelek. Foremkę położyć i otworzyć.

 

ule etap1

ule etap2

ele etap3

ele etap4

ule etap5

Tak przygotowane ule wystraczy odłożyć na chwilę w zimnym do zastygnięcia a potem tylko się zajadać:) Smacznego.

ule orzechowe2

wtorek, 21 grudnia 2010
Lebkuchen

Szukałam bardzo długo przepisów na ciastka - jakiś niepowtarzalnych smaków. Znalazłam Pierniki Lebkuchen wg dorotus76 są bardzo pyszne, a zapach unosi się po domu już drugi dzień:) Zwiększyłam porcję całkiem nieproporcjonalnie. Ale smak pierników jest zniewalający.

lebkuchen1

Składniki na 4x 12sztuk:

  • 350 g mąki pszennej
  • 140 g zmielonych migdałów
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 375g ml płynnego miodu
  • 110 g masła
  • 2x100g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru na kilka łyżek goracej wody

lebkuchen2

Wykonanie: Mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Lekko przestudzić.

Do suchych składników wlać ciepłą masę, dodać kandyzowane owoce i wymieszać. Nie dosypywać mąki - ciasto będzie lepiące. Odstawic miske do ostudzenia.

Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć łyżką. Ciasto sie klei. Trzeba łyżke i palce moczyc w wodzie letniej.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 15min. Pierniki wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

lebkuchen3

piątek, 17 grudnia 2010
Kruche ciasteczka

Od paru dni myslę jakie jeszcze zrobić ciastka. Mama zrobiła kilka różnych wersji, wykorzystując przepisy z blogów. Ja szukałam w wycinkach z gazet czegoć innego. Kruche ciastka. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

kruche ciasteczka1

Składniki:

  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 50 dag mąki pszennej
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • marmolada, olejek waniliowy, posypka czekoladowa, lukier (2 łyżki letniej wody na 8 łyżek cukru pudru)

 

kruche ciasteczka2

Wykonanie: Mąkę posiekać z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść na gładkie ciasto.

Wlać olejek waniliowy - kilka kropel

Podzielić ciasto na 2 części.

Dobrze wyrobić, rozwałkowac na grubość 0,5cm i foremka wycinać kształty.

Serduszka i grzybki.

W serduszkach zrobic dziurkę i nakładać marmoladę. Z drugiej części wycinać grzybki.

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tem. 180st przed 15 minut albo do czasu aż się zarumienią.

Grzybki po ostygnięciu udekorować posypką czekoladową - posmarowac główki lukrem i posypać posypką.

kruche ciasteczka3

kruche ciasteczka4

Ciastka nadają się do przechowywania nawet do miesiąca.

środa, 01 grudnia 2010
Świąteczne pierniczki

Dziś część pierwsza. Pieczenie pierników. Ciasto wyrabia mój mąż. Polecam wszystkim Panią domu zachęcić do tej czynności mężczyzn, gdyż trzeba mieć dużo siły w rękach. Ja nie mam. Chętnie oddaję ciężką robote Połówkowi.

 

pierniczki1

Składniki na 5 blaszek pierników:

  • 400g miodu - (edit: 22.01.2011 - musi być sztuczny miód - z naturalnego będą długo bardzo twarde)
  • 300g cukru
  • kostka margaryny
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1 paczka cynamonu
  • 1 paczka gałki muszkatałowej
  • łyżeczka gożdzików
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka amoniaku - należy najpier zaparować z 2 łyżeczkami wody gorącej i przykryć
  • 4 łyżki kawy
  • 1/2 paczki kakao
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść z nich kulę. Po kawałku rozwałkowywać kulę na 0,5cm grubości placek z którego wycinamy pierniczki - kształty jakie kto lubi. U mnie gwiazdki i kwiatki.

Pieczemy na blasze w temp. ok 190st przez 15 minut.

Pierniki należy zrobić z wyprzedzeniem. Muszą przynajmniej 3 tygodnie miękknąć.

Jutro pokażę czym można je udekorować i dodać im wyjatkowego smaku.

pierniczki2

pierniczki3

edit: 23.12.2010r.

Jeżeli nadal pierniczki są twarde trzeba do puszek dołożyć kromki chleba. Pomoże to pierniczką nabrać wilgoci. Ja ten sposób znam od babci. Koleżanka nie wiedziała. Prosiła żebym umieściła te info na blogu - żeby było pomocne.

 

 

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic