Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Leczo z kiełbasą i kluseczkami

Goście, goście, goście... a ja mam nogi jak bańki i to nie mydlane a z mlekiem. Ciężko mi się już poruszać. Połowa 7 miesiąca - jeszcze trochę przede mną. Zapowiedziała się kuzynka z rodzinką. Na szczęście nie są zbyt wymagający i są bardzo tolerancyjni. Zrobię jednogarnkowe danie na kolację i będzie dobrze. Mama poratuje ciastem i jakoś to będzie.

leczo2

Składniki:

  • 0,5kg pieczarek
  • 0,5kg kiełbasy podwawelskiej np z Morlin
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • garść blanszowanej żółtej fasolki szparagowej (u mnie reszta mrożonki)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 350g kluseczek ziemniaczanych - u mnie gotowe, ale jak ktoś ma czas może zrobić samemu
  • przyprawy: pieprz, magi (przyprawa do zup), ostra papryka, czosnek granulowany
  • olej roślinny

leczo3

leczo4

 

Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki i lekko przesmażyć w dużym garnku z 1 łyżką oleju. Paprykę oczyścić z gniazdek i pokroić w paseczki. Dodać do pieczarek, dusić aż zmiękną co chwile mieszając. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na oleju z pokrojoną drobno cebulą (ja robię cebulę w blenderze - jest drobna a co najważniejsze oczy nie pieką od krojenia) i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do garnka z pieczarkami i papryką. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić i dodać do garnka. Na koniec dorzucić fasolkę. Przyprawić. Całość przegotować. Na koniec (do niegotującego się lecza - około 90stopni) dodać kluseczki.

leczo1

niedziela, 19 września 2010
Kiełbaska z pieczarkami

Mój majsterkowicz budowniczy uwielbia ciepłe kolacje. A ja szukam szybkich prostych rozwiązań. To jedna z propozycji.

kiełbasa z pieczarkami

Składniki:

  • 2 kiełbasy (najlepiej śląskie)
  • 500g pieczarek
  • miska pomidorów koktailowych (u mnie znowu z ogródka - żółte)
  • 3-4 cebulki (u mnie małe- też z ogródka)
  • sół, pieprz, papryka ostra
  • oliwa z oliwek

Wykonanie: Pieczarki pokroić i przesmażyć. Tak, żeby "puściły" wodę. Dodać posiekana cebulkę i pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Piec na małym ogniu aż się zarumieni a woda z pieczarem trochę odparuje. Przyprawić solą pieprzem i papryką. Jak woda odparuje dodac z 2 łyżki oliwy z oliwek i dalej piec od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pomidory pokrojone  drobno.

Można zjeść z kromką chleba.

 

chleb

kiełbasa z pieczarkami2

kiełbasa z pieczarkami1

 

 

 

 

czwartek, 17 czerwca 2010
Leczo z kełbasą i pieczarkami

Składniki na 4 średnie porcje

- 10 dag boczku wędzonego

- 90 dag papryki (3 kolory)

- 50 dag pomidorów

- 1 cebula

- 20 dag pieczarek

- 2 ząbki czosnku

- oliwa

- 25 dag kiełbasy

- przypraw: słodka papryka, sól, pieprz

1. Boczek pokroić, wysmażyć bez tłuszczu, cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju.

2. Cebulę posypać papryką w proszku. Paprykę pokroić w paski. Dodać do cebuli i dusić pod przykryciem ok 10 min. Dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem.

3. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić oraz wrzucić do reszty składników. Całość dusić aż odparuje płyn.

Dodać kiełbasę i czosnek. Doprawić do smaku.

Można dodać ziemniaczki pokrojone w kostkę i gotowane.

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic