Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
piątek, 15 lipca 2011
Racuszki z jabłkami

Pewnego dnia babcia zrobiła racuchy na obiad jako dodatek do resztek z dnia poprzedniego:) Często tak robimy, że zjadamy to co zostało, a jak tego jest za mało dorabiamy np plackami. Tym razem zjadłam swoją porcję racuchów i porcję M. Jak wrócił z pracy zastał resztki z dnia poprzedniego plus pieczoną kiełbasę. Nie był smutny, ale racuszków było mu żal. A u mnie pojawiły się wyrzuty sumienia. Obiecałam, że zrobię racuchy na kolację z jabłkiem. Bo w sumie sama bym znowu zjadła - w ciąży smakuje mi wszystko bardziej. To do dzieła:

racuchy3

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400g zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • plasterki jabłka w zależności od ilosci racuszków (kroje jabłko na plasterki w trakcie)
  • olej do smażenia

Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce. Jabłko obrać pokroić w plasterki, tak żeby nasionkowy środek wyszedł w środku okragłego plasterka jabłka. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy po łyżce (dużej) ciasta, następnie dodajemy plasterek jabłka i zalewamy drugą łyżką ciasta. Obracamy. Racuchy powinny być rumiane.

racuchy2

sobota, 09 października 2010
Ziemniaki dobre na wszystko

Piątkowy wieczór. Coś by się zjadło. Na dworze jakoś zimno już. Gdzie ta jesień i pyszne ziemniaczki z ogniska? Wymyśliłam coś w zamian.

Ziemniaczki pieczone z czosnkiem

ziemniaki1

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy np mix " do ziemniaków"
  • sos czosnkowy
  • 30 dag startego sera gouda
  • tłuszcz do pieczenia

Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Pokroić na cienkie plasterki i na dużej ilości oliwy z oliwek albo masła smażyć z pokrojonymi główkami czosnku.

Na koniec przyprawić i posypać żółtym serem.

Pyszne z sosem czosnkowym własnej roboty. U mnie tym razem z braku czasu był tylko gotowiec ze słoiczka.

 

ziemniaki2

piątek, 30 lipca 2010
Paluszki ziemniaczane

Ziemniaki, podstawowy składnik obiadów polskich. U mnie dodatkowo gości jeszcze wieczorami w formie frytek zjadanych tonami przez M. Sam mówi, że z mięs go można okraść, ale nie z ziemniaków. Jak zwykle moje gotowanie kręci się wokół preferencji kuchennych M.

Paluszki ziemniaczane to zdrowsza forma frytek bo domowa.

paluszki ziemniaczane1

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • szklanka maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • olej
  • sól

Wykonanie: Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i zmielić. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól. Wyrabiać ciasto, posypując je lekko maką, aby nie lepilo się do rąk.

 

Utoczyć z ciasta wałek, odrywać z niego małe kawałki i formowac z nich wałeczki. Obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Usmażyć we wrzącym oleju.

 

pieczenie paluszkow

Podam je dziś z serem mozzarella i sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorow krojonych, sos sojowy jasny (1 łyżka), pieprz, papryka, oregano, bazylia, śmietana 36%. Całą puszke pomidorów dac do garnka i na małym ogniu powoli odparować nadmiar soków, dodac wszystkie przyprawy i troszkę gotować. Na końcu dodać śmietanę.

 

paluszki ziemniaczane2

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic