Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
piątek, 06 sierpnia 2010
Pstrąg z piekarnika

Rybka na piątkowy obiad to juz tradycja w naszym domu. Sporadycznie pojawia się coś innego. Dziś pstrąg w folii z piekarnika.

 

pstrąg z piekarnika

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1/3 kostki masła
  • czosnek - 4 ząbki
  • tymianek i rozmaryn - szczypta na każdą rybę
  • sól morska i pieprz świeżo zmielony
  • cytryna

Wykonanie: Pstrąga umyć i osuszyć, naciąć brzuszek. Obciąć głowy. Zetrzeć łuski i poobcinaś płetwy. Do środka dać po łyżce masła z czosnkiem i przyprawy. Z zewnątrz natrzeć solą  i pieprzem. Włożyć po plasterku cytyny do każdej sztuki. Zawinąć do folii, każdą rybe z osobna.

 

przygotowanie pstraga

przed piekarnikiem

Odstawić na min 30 min do lodówki.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 200st.

Upiec rybę (około 30min).

 

pstrag w folii

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic