Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
niedziela, 10 lipca 2011
Kremowa zupa czosnkowo-pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z niewielu zup uwielbianych przeze mnie. W ciąży troszkę mi się pozmieniało i jadam wszystkie i wszelkie zupki ze smakiem i czasem chce dokładkę. Ale wracając do tytułowej zupy. Kremowe zupy lubię ponad wszystko. Dlatego dziś przepis na taki kremik czosnkowo-pomidorowy.

zupa1

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • główka czosnku
  • 6 kromek ciabatty
  • 4 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki ale wolę bulion sama ugotować)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

zupa3

zupa4

Wykonanie: Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, dodać pomidory, paprykę, oregano, bazylię i natkę. Dusić 5 minut, ododać 3 porwane kromki ciabatty (u mnie śródziemnomorska) i wlać rosół. Gotować 20 minut, następnie zmiksować doprawić solą i pieprzem.

Pozostałe kromki ciabatty pokroić w kostkę i zarumienić na oliwie.

Musiałam zwiększyć porcje, gdyż na obiad zapowiedziały się 2 osoby więcej. Z powodu braku pewnych składników użyłam dodatkowo puszkę pomidorów obranych bez skórki a całą ciabattę zużyłam do zupy. Grzanki,o których mowa wyżej zrobiłam ze zwykłej czerstwej bułki.

Zupę wlać do miseczek posypać grzankami. Jak ktoś lubi oste smaki może posypać odrobiną ostrej papryki.

zupa2

środa, 18 sierpnia 2010
Zupa z pory i nie tylko

Babcia w szpitalu. Musimy coś jadać więc ja przejęłam gotowanie obiadów. Tym bardziej, że mam wolne z powodów tysiąca i jeden, czyli kto się zajmie gotowaniem itp jak babcia w szpitalu, mama po operacji, a druga babcia na wczasach u mamy bo ktoś u kogo staruszka mieszka musiał pojechać akurat teraz na wczasy emeryckie...

Ale dosyć smutów. Z racji takich perturbacji rodzinnych zostałam dwutygodniową kucharką na etacie w chałupie dla 7 osób.

zupa z pory

Składniki:

  • 2 pory
  • 5 dag masła
  • 2 l rosołu
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 parówki
  • 2 starte marchewki
  • pół sklanki śmietany 18%
  • 1-2 łyżki mąki
  • Vegeta lub przyprawa do  zup

Wykonanie: Starannie umyć pory, pokroić wzdłuż na połówki, drobno pokroić i podsmażyć na maśle, następnie zalać gorącym wywarem z kości lub rosołem. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać starte marchewki. Ugotować ziemniaki, pokroić w kostkę i dołożyć do porów. Dodać pokrojone w plasterki parówki i podsmażone. Zupę doprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować i dodać przyprawy.

 

parówka do zupy

gotowanie zupy

Podawać z kromką świeżego chleba lub z grzankami.

 

zupa z pory1

 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic