Zmagania pracującej mężatki z kuchnią, a za chwil kilka mamy małej Weroniki. Pełna improwizacja albo pełna przemyślenia mozolna praca kuchenna. Wszystko co gotuję w wolnej chwili. Ciągła walka z wysoko postawioną poprzeczką - kuchnią babci. Czasem powielanie babcinych specjałów a czasem coś TYLKO mojego.
środa, 24 sierpnia 2011
Spaghetti bardzo pomidorowe

Wysyp pomidorów na ogródku M. spowodował, że dziś padło na spaghetti. Robię z tego co mam w lodówce. Dziś wersja pomidorowa.

s1

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 6-7 dużych mięsistych pomidorów
  • 1-2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • pół małego pora
  • oliwa z oliwek
  • oregano, pieprz, sól, ostra papryka
  • ser żółty (najlepiej parmezan) do posypania
  • bazylia

Wykonanie: Cebule drobno posiekać (np. przy użyciu blendera), przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Por pokroić w plasterki i dodać do cebuli, następnie dodać mięso i delikatnie smażyć. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do mięsa. Marchewki obrać, pokroić w kostkę i lekko przegotować. Dodać do sosu. Wszystko razem przegotować i na końcu przyprawić. 

s5

s4

s3

Makaron ugotować zgodnie z przepisem an opakowaniu.

Makaron polać sosem i posypać serem na koniec posypać bazylią.

s2

wtorek, 28 grudnia 2010
Zapiekanka z byle czego:)

Poświąteczne sprzątanie lodówki. Zajrzałam. O! Zdziwienie, dużo dziwnych produktów. Co by z tego zrobic. Chwila zastanowienia. Zapiekanke z parówkami. Parówek już nie znalazłam. Pewnie M. wcioł na śniadanie. Ale znalazłam szynke konserwową. Bedzie w sam raz. Teraz tylko zobaczyć szafkę z makaronami:) Mam.

Zapiekanka z byle czego:)

zapiekank1

Składniki:

  • pół opakowania makaronu jaki kto lubi lub jaki znajdzie (u mnie wstążki)
  • szynka konserwowa (ile? jakieś 200g, albo 3 parówki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • ser żołty potarty (4 łyżki)

 

zapiekanka2

Wykonanie:

Makaron ugotować krócej niż zwykle. Musi być al'dente. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać pokrojona szynkę w kostkę i starta marchewkę na tarce o małych oczkach. Na koniec dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko podlać koncentratem rozpuszczonym w pół szklance wody przegotowanej. Dusić 1 min na małym ogniu. W drugim garnuszku rozpuścić masło z mąką i śmietaną. Mieszać aż powstanie gęsty sos.

W naczyniu żaroodpornym (lub do tart) układać makaron, sos mięsno-warzywny i sos śmietanowy. Wszystko posypać startym żółtym serem. Zapiekać w 180st około 15 minut.

zapiekanka3

zapiekanka4

sobota, 30 października 2010
Świderki z kiełbasą i pieczarkami

Po prostu jak w tytule. To proste danie ale bardzo pożywne i smaczne. Przede wszystkim jednogarnkowe.

świderki1

 

Składniki:

  • makaron świderki 250g opakowanie
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 kiełbasy (np śląskie)
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka
  • olej

Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyc. Kiełbasę pokroić w kostkę a cebulę drobno posiekać. Do jednego garnka wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę lekko przesmażyć żeby zrobiła się miekka. Do tego dodać ugotowany i odcedzony makaron, kolejno kiełbasę i pieczarki. Przyprawić 1 łyżką posiekanej pietruszki sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podgrzać na małym ogniu.

świderki2

świderki3

czwartek, 07 października 2010
Makaron penne z sosem

Makaron z sosem to pyszne, ciepłe danie, które gości u nas często. Dziś w formie ciepłej kolacji dla zmarznietych i zapracowanych porządkowaniem ogródka przed zimą.

makaron z serem

Składniki:

  • pół paczki makaronu penne
  • pół szklanki śmietany 18%
  • miseczka startego sera żółtego
  • oregano, bazylia, sól, pieprz
  • 1 kiełbasa
  • garść grzybów (u mnie mrożone z tego sezonu)

 

sos serowy

makaron

Wykonanie: Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.

Sos jest bardzo prosty. Na patelni rozgrzać olej i stopić ser. Dodać śmietanę i zagotować. Dodać przyprawy. Na osobne patelni podsmażyc grzyby z kiełbasą.

Podsmażoną kiełbaskę z grzybami dodać do sosu.

Makaron polać sosem i przyprawić natką pietruszki.

 

makaron1

 

piątek, 17 września 2010
Makaron z tuńczykiem

Jakimś dziwnym trafem mam połowę szafek kuchennych pełnych makaronu. Jak to się stało to w sumie nie wiem. Co zakupy to wrzucałam do koszyka makaron. Nigdy na szczęście nie ten sam, więc mam od wyboru do koloru. Musimy trochę tych zapasów zjeść. Chyba zacznie się u mnie makaronowy czas... ciekawe jak długo potrwa. Bo dziś M. wraz z zakupami przywiózł kolejne dwie paczki makaronu. Jakby nagle miało tego produktu zabraknąć. Mówi, że była promocja. Ech...

Przepis znalazłam TUTAJ - u SOLNICZKI i lekko zmodyfikowałam.

makaron

Składniki dla 2 osób:

  • 200g makaronu penne
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 małe cebulki drobno posiekane
  • duża szczypta mielonej papryki ostrej
  • pomidory kokatailowe zółte (bo takie mam na ogródku - taka odmiana)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • tuńczyk w puszce – odcedzony
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty
  • listki bazylii

Wykonanie: Makaron należy ugotować w osolonej wodzie  z oliwą, żeby się nie kleił. Odcedzić Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i cebulę i lekko zarumienić. Nastepnie dodać pomidory, tymianek i paprykę. Gotować, aż pomidory zmiekną. Pod koniec dodać przecier i przyprawić solą i pieprzem.

Tuńczyka odsączyć z zalewy, widelcem podzielić na mniejsze kawałki, dodać do sosu. Połączyć z makaronem.

Na koniec posypać startym żółtym serem i bazylią. Ja użyłam mrożonych listków bazylii.

 

makaron1

makaron2

 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi PustaMiska - akcja charytatywna Image and video hosting by TinyPic